Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin

JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Confetti Wine Fest po raz 4

Confetti to największy w Polsce festiwal win naturalnych, biodynamicznych i organicznych. Najlepiej i najszczerzej o winach opowiadają sami producenci, dlatego to oni są sercem tego wydarzenia. W nowej lokalizacji - w Starej Zajezdni (nieodżałowane Forum!), będzie można spróbować ponad 500 win od ponad 100 producentów z całej Europy!  Będzie też Strefa Edukacyjna, rozmowy i spotkania z Gośćmi będą dedykowane jednemu tematowi. Brzmi on Save the wine czyli wokół przyszłości wina. Tak jak zawsze – na gości czekać będą nowi producenci, nowe etykiety i roczniki oraz starzy i nowi znajomi z całej Polski i Europy. (więcej…)
15.04.2024
WYDARZENIA

Mikrofest win naturalnych

W najbliższą niedzielę, 21 kwietnia, w Krakowie odbędzie się Confetti – festiwal win naturalnych. Warszawo, jeśli zazdrościsz tego wspaniałego winiarskiego wydarzenia, będziesz miała możliwość spotkania niektórych z jego gości nich w piątek na Mikrofest. W winebarze w centrum stolicy zaprezentuje się pięć winnic: Cascina ‘Tavijn, Cascina Boccaccio, Distina, Le Quattro Volte, La Collina degli Amici. Co więcej, sami winiarze będą obecni na wydarzeniu, gotowi, aby podzielić się  swoją pasją, wiedzą i najwyższej jakości winami! To doskonała okazja do poszerzenia wiedzy o procesie produkcji, charakterystyce winnic i rzadko spotykanych szczepów. Podczas Mikrofest będzie można spotkać Anielę Redelbach z Wine Hunter. (więcej…)
15.04.2024
LUDZIE, MIEJSCA

Modne nożyczki

O tym, czym inspiruje się współczesne fryzjerstwo rozmawiamy z założycielem Hair Republic Warsaw, salonu fryzjerskiego na warszawskim Powiślu – Michałem Urbaniakiem. (więcej…)
27.03.2024
WYDARZENIA

Kwiaty po raz 10!

Już po raz 10 zapraszamy na najbardziej wiosenne z naszych świąt – Święto Kwiatów! Jak co roku będziecie mogli spotkać na nim tych, którzy zajmują się kwiatami i roślinami, tworzą wspaniale bukiety, wiedzą jaki roślinki dobrać do naszych wnętrz. Będzie można też kupić doniczki, wazony oraz ceramikę. Szykują się wspaniale premiery i nowości, specjalnie dla Was wyszukaliśmy marki, które jeszcze nie pokazywały się na targach. (więcej…)
08.03.2024
MIEJSCA

Życie to sztuka wyboru

Wśród klinik i gabinetów świadczących usługi z zakresu kosmetologii i medycyny estetycznej obserwujemy wysyp lokalizacji oferujących pozornie podobne usługi.  Tak duży popyt wynika m.in. z rosnącej  świadomości pacjentek oraz coraz wyższej potrzeby społecznej w zakresie dbania o urodę i zachowania młodego wyglądu. Skoro posiadamy tak szeroki wybór ofert rynkowych wybierajmy kliniki z najlepszą renomą i najlepszą jakością usług. Ale jak taką klinikę rozpoznać? (więcej…)
01.03.2024
PRZEPISY

Pakora z kalafiora

Nie macie pomysłu na wiosenny obiad czy kolację? Z odsieczą przybywa pakora, danie o proweniencji hinduskiej, w którym chrupiący młody kalafior nabiera wyjątkowo smakowitego charakteru. (więcej…)
15.04.2024
MIEJSCA

Przewodnik po Slow Polsce

Tegoroczne lato minęło nam głównie na wycieczkach krajoznawczych i poznawaniu urokliwych miejsc w Polsce. Odwiedziliśmy kameralne domy na skraju boru, urokliwe osiedla nad morzem, modernistyczne wille a nawet zamki! Zebraliśmy dla Was wszystkie te miejsca w przewodniku i dzielimy się nimi z Wami, byście mogli zaplanować jesienne wypady za miasto. (więcej…)
20.03.2024
PRZEPISY

Jeść jak Georgia O’Keefee: sałatka z buraków i fasolki

Dziś kolejny przepis z cyklu "Artist's kitchen". O'Keeffe nie używała w swoich notatkach kuchennych słowa "dekorować". Używała natomiast słowa "tint", czyli po malarsku "zabarwić", "zafarbować" kiedy pisała na przykład o sałatce z burakami: to pożądane, aby ich rubinowy kolor przenikał inne warzywa, to naturalne żeby silny pigment, który tyle miesięcy przetrwał pod ziemią, dominował pozostałe barwy warzyw. Z wyobraźnią używała przypraw: sprawdźcie z przepisu dodatek kardamonu do fasolki: nowa, śmiała konstelacja! (więcej…)
03.03.2024
LUDZIE

Myśliwi

Tropią, buszują, zbierają i licytują. Jest w tym trochę adrenaliny, ale więcej chyba fascynacji przedmiotem, który chcą posiąść. Ich polowanie nigdy się nie kończy, bo okazja zawsze czyha gdzieś za rogiem. Poznajcie trzy osoby, które mają w genach bakcyl polowania. Na ich celowniku są rożne obiekty, ale cel pozostaje ten sam, być w pogoni za nową zdobyczą. (więcej…)
16.02.2024
LUDZIE, MIEJSCA, PRZEPISY, WYDARZENIA

Pająki w Londynie

Pająki są to tradycyjne polskie dekoracje wykonywane z żyta, papieru i bibuły. Ich historia sięga końca XIX wieku. Tradycyjnie kobiety wykonywały je po okresie żniw. Zdobiły wnętrza wiejskich chat, zawieszano je w głównej izbie pod sufitem. Były popularną dekoracją podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Swym kształtem nawiązywały do ozdobnych żyrandoli spotykanych w kościołach. Występowały również pająki geometryczne. Karolina Merska, z wykształcenia historyk sztuk, podczas studiów odkryła sztukę ludową, która stała się jej pasją. Zafascynowana pająkami, tworzy je od wielu lat w swojej londyńskiej pracowni. Opublikowała piękny album "Making Mobiles. Create beautiful Polish pająki using natural materials", którego polska premiera będzie miała miejsce podczas naszego tegorocznego Święta Kwiatów - 13 kwietnia na Mysiej 3.Tego dnia będzie też można wziąć udział w warsztatach i wykonać swóojego własnego pająka od A do Z! (więcej…)
27.03.2024
WYDARZENIA

Wiosenny plakat

Targi Plakatu na stałe wpisały się w kulturalny krajobraz Warszawy! To spotkanie najlepszych grafików, ilustratorów i galerii plakatu, dzięki którym jego dziedzina przeżywa w Polsce prawdziwy renesans. Przygotujcie się na estetyczny odjazd i kolorowe zakupy . (więcej…)
18.03.2024
PRZEPISY

Baran odmieniony

Naszą wzmożoną wielkanocną ROZPUSTĘ kończymy przepisem na baranka. Tradycyjnie piecze się go z ciasta drożdżowego, a my zaryzykowaliśmy zmianę  na piaskowca cytrynowego. Jakaś odmiana, odświeżenie tradycji na pewno nam się przyda! Na świątecznym stole obok rzeżuchy lub młodego owsa baran wygląda spektakularnie, ale czy ciasto wypieczone w ciasnej, żeliwnej formie może być delikatne i porywająco pyszne...? Pozostawiamy to Waszej ocenie, życząc dobrych świąt z bliskimi oraz z mazurkami, paschą i baranem! (więcej…)
03.03.2024
WYDARZENIA

Walentynki w rajskim słoncu

Jak spędzić Walentynki? We włoskim słońcu, poetycko i wegańsko. Bistro Eden zaprasza na 3-daniową włoską ucztę! Miłosne liściki, poezja i wspaniałe menu przygotowane przez Martunię Orlikowską. Wyślij wiadomość do swojej walentynki i zabierz ja do Edenu. – Gorzkie cytrusy z Sycylii, sardyńskie ravioli wypełnione ziemniakiem i szafranem. Ta odrobina słońca na talerzu to list miłosny do długo wytęsknionego lata, do skrzywionej buzi od gorzkiego grejpfruta w słońcu. Przy tych daniach jest pewnością zakochać się na nowo - opowiada Marta. (więcej…)
05.02.2024