Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin

JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
LUDZIE, MIEJSCA, PRZEPISY

Pająki w Londynie

Pająki są to tradycyjne polskie dekoracje wykonywane z żyta, papieru i bibuły. Ich historia sięga końca XIX wieku. Tradycyjnie kobiety wykonywały je po okresie żniw. Zdobiły wnętrza wiejskich chat, zawieszano je w głównej izbie pod sufitem. Były popularną dekoracją podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Swym kształtem nawiązywały do ozdobnych żyrandoli spotykanych w kościołach. Występowały również pająki geometryczne. Karolina Merska, z wykształcenia historyk sztuk, podczas studiów odkryła sztukę ludową, która stała się jej pasją. Zafascynowana pająkami, tworzy je od wielu lat w swojej londyńskiej pracowni. Opublikowała piękny album "Making Mobiles. Create beautiful Polish pająki using natural materials", którego polska premiera będzie miała miejsce podczas naszego tegorocznego Święta Kwiatów - 13 kwietnia na Mysiej 3.Tego dnia będzie też można wziąć udział w warsztatach i wykonać swóojego własnego pająka od A do Z! (więcej…)
27.03.2024
LUDZIE, MIEJSCA

Modne nożyczki

O tym, czym inspiruje się współczesne fryzjerstwo rozmawiamy z założycielem Hair Republic Warsaw, salonu fryzjerskiego na warszawskim Powiślu – Michałem Urbaniakiem. (więcej…)
27.03.2024
PRZEPISY

Jeść jak Georgia O’Keefee: sałatka z buraków i fasolki

Dziś kolejny przepis z cyklu "Artist's kitchen". O'Keeffe nie używała w swoich notatkach kuchennych słowa "dekorować". Używała natomiast słowa "tint", czyli po malarsku "zabarwić", "zafarbować" kiedy pisała na przykład o sałatce z burakami: to pożądane, aby ich rubinowy kolor przenikał inne warzywa, to naturalne żeby silny pigment, który tyle miesięcy przetrwał pod ziemią, dominował pozostałe barwy warzyw. Z wyobraźnią używała przypraw: sprawdźcie z przepisu dodatek kardamonu do fasolki: nowa, śmiała konstelacja! (więcej…)
03.03.2024
LUDZIE

Myśliwi

Tropią, buszują, zbierają i licytują. Jest w tym trochę adrenaliny, ale więcej chyba fascynacji przedmiotem, który chcą posiąść. Ich polowanie nigdy się nie kończy, bo okazja zawsze czyha gdzieś za rogiem. Poznajcie trzy osoby, które mają w genach bakcyl polowania. Na ich celowniku są rożne obiekty, ale cel pozostaje ten sam, być w pogoni za nową zdobyczą. (więcej…)
16.02.2024
LUDZIE, MIEJSCA, WYDARZENIA

Osiem razy Paryż

Szukacie czegoś wyjątkowego Walentynki? Artystka Anna Królikiewicz i szefowie kuchni Jacek Koprowski oraz Krzysztof Konieczny zapraszają do licytacji dwuosobowego stolika podczas niepowtarzalnego spektaklu kulinarnego, który odbędzie się 14 lutego w Gdańsku. „Osiem razy Paryż” to wydarzenie z pogranicza doświadczenia artystycznego i kulinarnego. Goście spróbują ośmiu dań inspirowanych ideą bistro i klasycznymi przepisami kuchni francuskiej, specjalnie na tę okazję zaprojektowanych. (więcej…)
26.01.2024
PRZEPISY

Pascha wielkanocna

Są takie desery, które jada się tylko raz w roku. Należy do nich pascha, która przybyła na polskie stoły ze wschodu, z Rosji i Ukrainy, gdzie występuje pod nazwą chleba wielkanocnego. Robiona z mleka i żółtek ma dawać nową energię, bakalie, to oznaka dobrobytu, a tradycyjny kształt, w którą się formuje to serowe ciasto – ściętej piramidy – symbolizować ma Grób Chrystusa. Magdalena Święciaszek w swoim cyklu ROZPUSTA unowocześnia tradycyjną formułę dodając do paschy likier pomarańczowy, żurawiny i andruty. Ależ to smakuje! (więcej…)
24.03.2024
PRZEPISY

Baran odmieniony

Naszą wzmożoną wielkanocną ROZPUSTĘ kończymy przepisem na baranka. Tradycyjnie piecze się go z ciasta drożdżowego, a my zaryzykowaliśmy zmianę  na piaskowca cytrynowego. Jakaś odmiana, odświeżenie tradycji na pewno nam się przyda! Na świątecznym stole obok rzeżuchy lub młodego owsa baran wygląda spektakularnie, ale czy ciasto wypieczone w ciasnej, żeliwnej formie może być delikatne i porywająco pyszne...? Pozostawiamy to Waszej ocenie, życząc dobrych świąt z bliskimi oraz z mazurkami, paschą i baranem! (więcej…)
03.03.2024
WYDARZENIA

Walentynki we rajskim słoncu

Jak spędzić Walentynki? We włoskim słońcu, poetycko i wegańsko. Bistro Eden zaprasza na 3-daniową włoską ucztę! Miłosne liściki, poezja i wspaniałe menu przygotowane przez Martunię Orlikowską. Wyślij wiadomość do swojej walentynki i zabierz ja do Edenu. – Gorzkie cytrusy z Sycylii, sardyńskie ravioli wypełnione ziemniakiem i szafranem. Ta odrobina słońca na talerzu to list miłosny do długo wytęsknionego lata, do skrzywionej buzi od gorzkiego grejpfruta w słońcu. Przy tych daniach jest pewnością zakochać się na nowo - opowiada Marta. (więcej…)
05.02.2024
LUDZIE

Pachnące wiatrem i lasem

O sobie mówią,  że przywiał ich wiatr. Ten łagodny, który muska porośnięte bujnymi lasami zbocza beskidzkich gór w naszych rodzinnych stronach. I ten sam, który tańczy pośród majestatycznych drzew, zbierając zapachy unoszące się między runem a wierzchołkami koron: zapachy budzące o poranku, w ciągu dnia skąpane w dającym wytchnienie cieniu, a wieczorem zanurzone w tajemniczej aurze. Lub inaczej: wiosną splecione z soczystą zielenią, latem dojrzewające wraz z leśnymi owocami, jesienią oddychające obłokami mgieł, zaś zimą uśpione pod białym puchem. Poznajcie Windy Woods – markę naturalnych kosmetyków, tworzonych rodzinnej manufakturze istniejącej od lat. (więcej…)
20.01.2024
WYDARZENIA

Kwiaty po raz 10!

Już po raz 10 zapraszamy na najbardziej wiosenne z naszych świąt – Święto Kwiatów! Jak co roku będziecie mogli spotkać na nim tych, którzy zajmują się kwiatami i roślinami, tworzą wspaniale bukiety, wiedzą jaki roślinki dobrać do naszych wnętrz. Będzie można też kupić doniczki, wazony oraz ceramikę. Szykują się wspaniale premiery i nowości, specjalnie dla Was wyszukaliśmy marki, które jeszcze nie pokazywały się na targach. (więcej…)
08.03.2024
MIEJSCA

Życie to sztuka wyboru

Wśród klinik i gabinetów świadczących usługi z zakresu kosmetologii i medycyny estetycznej obserwujemy wysyp lokalizacji oferujących pozornie podobne usługi.  Tak duży popyt wynika m.in. z rosnącej  świadomości pacjentek oraz coraz wyższej potrzeby społecznej w zakresie dbania o urodę i zachowania młodego wyglądu. Skoro posiadamy tak szeroki wybór ofert rynkowych wybierajmy kliniki z najlepszą renomą i najlepszą jakością usług. Ale jak taką klinikę rozpoznać? (więcej…)
01.03.2024
LUDZIE, WYDARZENIA

Licz na siebie

 Cyfrowe dzieła, nienamacalne monety – coś, czego się nie dotknie, ale można mieć. Czasem nie chodzi jednak o samo posiadanie, ale o przebicie się do nowego systemu. Takiego, który daje nam wolność i niezależność. Internet w pewnym stopniu stał się wielkim cyfrowym śmietniskiem, na którym możemy znaleźć wszystko. Bez żadnych konsekwencji skopiować, przerobić i udostępnić dalej. Efemeryczna przestrzeń cyfrowa, postrzegana przez nas jako chmura, na długo wykorzeniła z nas poczucie fizycznego wymiaru Internetu i jego wpływu na naszą rzeczywistość. I tutaj, z odpowiedzią na bolączki związane z wolnością i własnością cyfrową, przychodzą blockchain, kryptowaluty oraz enigmatyczny NFT. Niewymienialny token, z angielskiego: non‐fungible token, unikalna jednostka cyfrowa zarejestrowana i certyfikowana jako blok w łańcuchu na blockchainie. (więcej…)
01.02.2024
LUDZIE, MIEJSCA

Ucztowanie – kolonie dla dorosłych

Wyobraź sobie piękne stuletnie siedlisko z wielkim ogrodem. Dookoła dziką naturę, niekończące się lasy, góry, rwące potoki, czyste powietrze, ciszę, zapach wsi. Wstajesz rano, stół jest nakryty, a na nim pyszne lokalne sery i wędliny, świeże warzywa z ogrodu, zapach pieczonego chleba i dobrej kawy. Przy stole toczą się leniwe rozmowy... Ucztowanie - kolonie dla dorosłych, to kilkudniowe wyjazdy w najpiękniejsze regiony Polski. Z miłości do ucztowania i dzielenia wspólnych chwil. Joie de vivre! (więcej…)
17.01.2024