Jego restauracyjne imperium mieści się w samym centrum miasta przy Nahalat 57. To dwie sąsiadujące ze sobą restauracje – highendowa Catit oraz bardziej codzienna Mizlala, gdzie lunch lub kolacje można zjeść zarówno przy długim barze, jak i przy drewnianym, pozbawionym obrusa stoliku. Obie tego wieczoru wypełnione były gośćmi po brzegi, miejsca zarezerwowano na kilka dni wcześniej, więc o spontanicznej wyprawie na polsko-izrealski wieczór można było tylko pomarzyć. Amaro pojawił się ze swoimi składnikami (plotki głosiły, że część z nich przywiózł dla naszego flagowego kucharza sam prezydent). W menu znalazły się między innymi wędzona śliwka + chrzan + topinambur; śledź + szczypiorek; dziczyzna + gryka + nasiona czarnej cebuli, a na deser sernik borowikowy, kurki z rokitniki, beza borowikowa i krówka jałowcowa podane na jadalnym mchu. Meir Adoni zaproponował talerz „żydowskich” przystawek z m.in. kuglem, gefilte fish a la Catit, pieczoną w ziołach i wiśniach pierś kaczki i na deser wiśniowe minestrone z pierożkami wypełnionymi ricottą. Było rewelacyjnie, a my testowaliśmy też kilka dan, które są w codziennej karcie restauracji i wiemy, że warto wrócić tu też kiedy nie ma wydarzeń specjalnych (szczególnie ceviche z łososia na lukrecjowym biszkopcie z imbirem, tapioką tajską bazylią i marchewkowym winegretem). Z kuchni dobiegały głosy zachwytu nad polskim szefem kuchni podobno praca z nim była dla całego zespołu rodzajem intensywnych warsztatów, podczas których wiele nauczyli się o roli produktów, lokalności i sezonowości. Byli zachwyceni. My, goście także.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj linkZobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Terroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczPolska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#