Mieliście już dziś coś w ustach? My tak: domowy chleb pszenno-orkiszowy własnego wypieku posypany solą morską z masłem i sardynkami Cocagne (produkowanymi od 1906 roku tradycyjnymi metodami w fabryce Ramirez) od Smaki Portugalii.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj linkZobacz też podobne artykuły
Żoliborz w mące
Gdy Monika Walecka kupiła rodzinne mieszkanie na Żoliborzu, zamarzyła by otworzyć w okolicy piekarnie i móc piec chleb dla sąsiadów. Znalazła miejsce na parterze budynku IV Kolonii Warszawskiej z 1930, mieszkający w kamienicy Maurycy Gomulicki zaprojektował logo – syrenkę z bagietką w dłoni – i powstała „Całą W Mące”, piekarnia, która skradła serce nie tylko
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Chleb bez kompromisów
Nie znajdziecie tu zwykłego chleba, nie ma bagietek, bułeczek, nie ma ciasteczek ani rogali. Nie kroi się tu pieczywa na życzenie klienta. Zapoznacie się za to z typami naturalnymi i bardzo smacznymi – chlebami GODnym, Czesławem, Lujem pierwszym, drugim i trzecim. Wszystko to w rzemieślniczej Pracowni GODny na poznańskiej Wildzie. Chleby są wyeksponowane na minimalistycznej półce
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#