Żyją razem, pracują razem. Michał Gratkowski i Marta Frejda, architekci. Dawniej w pracowni Stefana Kuryłowicza, teraz we własnej. A z nimi pies Panton. Projektują domy, mieszkania, a ostatnio coraz częściej restauracje, kawiarnie i bary. Czasem sklepy. Pod koniec ubiegłego roku zostali właścicielami baru z zapiekankami.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj linkZobacz też podobne artykuły
Najdroższe jajka w Szwecji
Przy okazji pracy nad jajecznym numerem ekipa UST odwiedziła Karolinę Wilczyńską, która w swoim małym szwedzkim gospodarstwie hoduje kury, przepiórki i pszczoły. Jej jajka, mięso i miody serwują najlepsze restauracje w Sztokholmie. Co poniedziałek w jej kuchni kawę̨ piją Jacob Holmström i Anton Bjuhr, szefowie kuchni w restauracji Gastrologik w Sztopkholmie (jedna gwiazdka Michelina). Przyjeżdżają̨ tu,
# Egg, gastrologik, jajka, Karolinea Wilczyńska, Kopenhaga, Rosendals TrädgårdPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Chodźmy do lasu
„Do lasu” jest pierwszym z działań salonu Red Onion poświęconych artystycznemu badaniu materiałów, których używa się w projektowaniu.Rzeźbiarskie konstrukcje projektu Lorens Studio zawieszone gdzieś pomiędzy poszukiwaniem pięknej formy w przestrzeni a funkcją użytkową, wyrosną w przestrzeni sklepu tylko na tydzień. Będą kolejnym głosem o możliwości dialogu sztuki z przestrzeniami handlowymi, czyli czymś, co w Paryżu albo Londynie jest standardem,
# design, Lorens Studio, RED ONIONBahnhof da ci Pyrsk
Otworzył się dokładnie w Barbórkę, w Katowicach w uliczce tuż obok torów kolejowych. Lokal, na który czekano nie tylko na Śląsku. Na ścianie schemat berlińskiego UBahn’a, w karcie domowe burgery w wielu wariantach, np. tłuściutki Ślązak imieniem Pyrsk (po śląsku „na zdrowie”) z hauskyjzą czyli twarogiem pieczonym z kminkiem i krupniokiem. – Pomysł na Bahnhof kiełkował
# Anna Pietras, Bahnhof, Edward, hamburger, jeść, Katowice, Mateusz Pieczko, pendolino, Ślązak