Rzeźbiarskie konstrukcje projektu Lorens Studio zawieszone gdzieś pomiędzy poszukiwaniem pięknej formy w przestrzeni a funkcją użytkową, wyrosną w przestrzeni sklepu tylko na tydzień. Będą kolejnym głosem o możliwości dialogu sztuki z przestrzeniami handlowymi, czyli czymś, co w Paryżu albo Londynie jest standardem, w Polsce kiełkującą dobrą praktyką.
Anna i Marek Lorens zaprojektowali dla Red Onion niezwykłe konstrukcje ekspozycyjne. To nie tylko rzeźby, ekspozytory oferty sklepu, ale też zapis autorskiego badania jednego z materiałów, po które najczęściej sięgają dizajnerzy, czyli drewna. W wersji Lorens Studio drewnu daleko do takiego charakteru, który znamy z krzeseł, stołów, akcesoriów kuchennych. Drewniane struktury, które prezentują w Red Onion, są ultralekkie, a nawet prześwieca przez nie światło. Przypominają biżuterię dla przestrzeni, a nie twardą konstrukcję. A jednak są użytkowe.
Zobacz też podobne artykuły
BESTIA
Rodrigo Larios, mój eks-szwagroszczak, to prawdziwa bestia – tyleż w sensie metaforycznym, co quasi-dosłownym. Ta impulsywna, radykalna, obdarzona potężną posturą i płomiennym spojrzeniem alfa od lat mieszka w meksykańskiej selwie i tam realizuje swoje architektoniczne fantazje. Tworzone przezeń kuriozalne konstrukcje przypominają gniazda gigantycznych insektów. Jak każdy „szalony” architekt, Larios bez skrępowania operuje skalą: living room
#Bahnhof da ci Pyrsk
Otworzył się dokładnie w Barbórkę, w Katowicach w uliczce tuż obok torów kolejowych. Lokal, na który czekano nie tylko na Śląsku. Na ścianie schemat berlińskiego UBahn’a, w karcie domowe burgery w wielu wariantach, np. tłuściutki Ślązak imieniem Pyrsk (po śląsku „na zdrowie”) z hauskyjzą czyli twarogiem pieczonym z kminkiem i krupniokiem. – Pomysł na Bahnhof kiełkował
# Anna Pietras, Bahnhof, Edward, hamburger, jeść, Katowice, Mateusz Pieczko, pendolino, ŚlązakMaterie i laboratoria
W „Ziemia i Woda” bierze udział wiele osób kucharzy, naukowców, artystów, rolników, murarzy. Jak pracują? – To proces totalny, oddolna inicjatywa każdego uczestnika. Rozmawiamy i badamy historię, a przede wszystkim inicjujemy niezliczone ilości eksperymentów – pisze Agnieszka Szydziak w swojej drugiej relacji z projektu. „Ziemia i Woda” nie rozpoczyna się w konkretnym punkcie, to raczej
# Agnieszka Szydziak, Food Think Tank, Jarosław Dumanowski, Jędrzej Stelmaszek, Tomasz Hartman, Ziemia i WodaNadzieja, pasja i bauhaus
Pamiętacie poznańskiego Je Susa, który przez kilka lat serwował wspaniała roślinną, autorską kuchnię na Taczaka? Mamy dobre wieści. Je Sus powraca w nowej odsłonie. Tym razem ma kobiecą twarz Nadziei, jest prowadzony przez Ewelinę Gracz, a autorką pięknego minimalistyczno-bauhausowego wnętrza jest Agnieszka Owsiany. Odwiedziliśmy Nadzieję i spotkaliśmy się z obiema paniami, by dowiedzieć się jak
# Agnieszka Owsiany, BAUHAUS, Concordia Design, Ewelina Gracz, Nadzieja, Poznań, restauracjia