Do przygotowania potrzebujemy tylko pęczek dymki (jej zielone łodyżki kroimy na kawałki 3 cm), niewielki kawałek mięsa, (najlepiej polędwicy wołowej lub wieprzowej) również kroimy w cienkie plastry. Udon gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Bulion przygotowujemy z 800 ml wody, do którego dodajemy, 30 gr płatków ryby bonito, suszonych (katsuo bushi), 3 łyżki sake (wina ryżowego), 1 ½ łyżki sosu słonego sojowego japońskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu mirin (można zastąpić słodkim sosem sojowym). Wodę zagotowujemy dorzucamy płatki, chwile gotujemy po czym odcedzamy, usuwając płatki, do wywaru dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, dorzucamy kawałki mięsa. Dodajemy udon i dymkę. いただきます!
Zobacz też podobne artykuły
Ryż i klejnot
Okazuje się, że inaczej wygląda porcja sake dla wesołków, a inaczej dla smutasów. Z naszej aury można wyczytać, kto jakiego trunku potrzebuje. A przynajmniej jedna osoba potrafi to zrobić – właścicielka wyjątkowego tokijskiego baru, Marie. Ulice Tokio są wypełnione po brzegi niekończącą się ilością knajpek, barów i restauracji. Żeby wyróżnić się w tym oceanie, potrzeba
# Arieh Rosen, Gem by Moto, Noam Levinger, www.gembymoto.gorp.jpUdon z cold brew
Sprężysty makaron domowej roboty zanurzony w aromatycznym wegańskim wywarze macerującym się nocą w cold brew, chrupiąca lekka tempura podana na lanckorońskiej ceramice Piotra Piaskowskiego oraz unikalna sake z kolekcji stworzonej przez Josepha di Blasi z Naturalistów – takie smakołyki znajdziecie w nowym krakowsim Ka Udon Barze. Przy Rakowickiej 14 A, parę minut spacerkiem od Dworca
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Szparagi japońskie
Na zakończenie szparagowego miesiąca Mickey Rotten proponuje szybką podróż do kraju kwitnącej wiśni. Delikatny japoński wywar w stylu dashi świetnie kontrastuje z chrupiącym tofu, blanszowanymi szparagami w słono słodkim sezamowym sosie gomae. No cóż taki dzień, że chcielibyśmy dziś być na drugim końcu świata… Składniki: szparagowe gomae : 50 g sezamu 50 g wody 25 g cukru 25 g jasnego japońskiego sosu sojowego 10 szparagów Szparagi
# asparagus, Mickey Rotten, przepis, recipie, szparagi