Pół szklanki cukru roztapiamy na patelni na średnim ogniu, wyciskamy kilka kropli cytryny. Gdy cukier zacznie się topić zaczynamy delikatnie mieszać, pilnując, żeby karmel się nie przypalił. Dodajemy kilka roztartych w palcach kwiatków suszonej lawendy. Gdy już jest brązowy wylewamy na papier na gałązki lawendy. przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA
Zobacz też podobne artykuły
Słodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikCztery mazurki
Robimy i jemy je tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. I to nie tylko na Mazowszu, skąd, jak się przypuszcza, pochodzą (Mazur dawniej mieszkaniec Mazowsza). Prześcigamy się pomysłach na to, czym zalać kruchy spód i jak go ozdobić. Przedstawiamy dwa nasze autorskie przepisy i dwie sprawdzone wersje. Bazą do wszystkich je to samo kruche
# ciasto, Eliza Mórawska, mazurek, tradycja, whiteplate, WielkanocSernik z makiem i żurawiną
W połowie sernik, w połowie makowiec. Pomarańczowa skórka nadaje mu aromatu, migdały, mak i rodzynki świątecznego charakteru, żurawina miło przełamuje słodycz. Poznajcie naszą rozpUSTĘ świąteczną! Składniki: 500 g mielonego twarogu śmietankowego 250 g sera mascarpone ¾ szklanki cukru pudru 75 g masła w temperaturze pokojowej 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z porządnie wyszorowanej pomarańczy 280 g maku* ¾ szklanki cukru pudru mleko 50 g
# rozpusta, sernik, święciaszekPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#