Leon Tarasewicz: W życiorysie mam jeszcze wypasanie krów. Znam zapach siana, smak prawdziwego pomidora, którego dziś już nie znajduję. Wiem, co to pchła i pluskwy. W domu zawsze piekło się chleb. Całe to życie, moralność, antonówka… Przecież dzisiaj to ch.. nie antonówka! Kiedyś świnie po zabiciu osmalało się słomą, a teraz parzy się wrzątkiem. Pierwsze, co się jadło to móżdżek na surowo, a świńskie uszy to były smakołyki. Dzisiejsza świeżona nie ma zapachu. My, ja i siostra, jesteśmy zakładnikami starego świata, starych smaków. I jakoś je sobie organizujemy. Jeśli boczek, to nie taki co skacze po patelni, z nadmiaru wody. Gienia jest na emeryturze, ma tu ogródek, pomidory i inne warzywa. Więcej czytaj w USTACH.
Kaczka pieczona na kapuście
- kaczka
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 3-4 jabłka
- garść wędzonych śliwek
- majeranek
- szklanka białego wina
- 2 łyżki borówek
- 1 łyżka miodu
Kaczkę umyć, natrzeć solą, majerankiem, pieprzem. Na dnie brytfanki ułożyć kapustę kiszoną (najlepiej własnej roboty), ćwiartki jabłek, śliwki wędzone. Na tym kładziemy kaczkę. Pieczemy ją pół godziny w temperaturze 230 stopni, a następnie dwie godziny w temperaturze ok. 200 st. Sos: do rondelka wlewamy szklankę białego wina, dorzucamy dwie łyżki borówek (dżemu), miód oraz trochę majeranku. Redukujemy. Kaczkę podajemy z ziemniakami i gruszką z octu.
Ciasto z kisielem
- 6 jajek
- 25 dkg dobrego masła
- 2 kisiele malinowe wsypać do szklanki i dopełnić do pełnej szklanki mąką
- ziemniaczaną
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 30 g czystej wódki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać obie mąki z kisielem (w proszku), wódkę, proszek do pieczenia. Na koniec pianę z białek. Piec 1 godz. 15 min.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link