Spagettii alla carbonara
Składniki (na dwie porcje) :
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 jajka sparzone wrzątkiem i wytarte do sucha
- 100 g pancetty (lub boczku), pokrojone w cienkie plasterki, jak bibułka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g sera Parmigiano-Reggiano, startego w cienkie plasterki
- czarny pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Oliwę podgrzewamy na głębokiej patelni. Dodajemy pancettę i podsmażamy do czasu, aż wytopi się tłuszcz, a pancetta będzie chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, zachowując kilka łyżek płynu.
Pancettę przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy kilka łyżek wody z makaronu, makaron i, potrząsając patelnią, mieszamy dokładnie wszystkie składniki, podgrzewając na niewielkim ogniu przez 1 minutę. Dodajemy ser, roztrzepane jajko i 2 białka (2 żółtka zachowujemy do podania), doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie). Makaron nakładamy do miseczek, w środku robiąc zagłębienie, w które wbijamy żółtko.
przepis i zdjęcie: Eliza Mórawska/whiteplate.blogspot.com