Baba ghanoush
Składniki:
1 średni bakłażan
80 ml tahiny (1/3 filiżanki )
sok z połówki cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
Bakłażana pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut aż mono przypali mu się skórka, a w środku będzie miękki. Przekrawamy go na pół, wydrążamy łyżeczką upieczony miąższ, który przekładamy do blendera. Dodajemy 1/3 filiżanki tahiny oraz sok z połówki cytryny i miksujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego uznania.
Chałka (Jewish Brioche)
Składniki:
420 g mąki (3 filiżanki)
25 g świeżych drożdży
jedno jajko
60 ml oleju (¼ filiżanki)
180 ml wody (¾ filiżanki)
łyżeczka soli
Zagniatamy ciasto aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli jest za sucha dodajemy trochę wody, jeśli za bardzo się klei do rąk – trochę mąki. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze przez 5 minut (ręcznie lub – w wersji dla leniwych – mikserem) i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcie (możemy nawet włożyć na noc do lodówki). Kiedy podwoi objętość, dzielimy je na trzy części, z których rolujemy wałki. Następnie zaplatamy z nich warkocz (dokładnie tak jakbyśmy czesali siostrę). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem oraz czarnuszką, jeśli lubimy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-50 minut aż będzie upieczona w środku.
Chałka świetnie znosi mrożenie, więc jeśli coś z niej zostanie, można to przechować w zamrażarce.
Sałatka żydowska
Składniki:
2 pomidory
2 ogórki
½ małej czerwonej cebuli
łyżka oliwy
sok z połówki cytryny
natka pietruszki
ewentualnie mix orzechów i pestek
Pomidory, ogórki i cebulę kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do naczynia i doprawiamy sokiem z połówki cytryny oraz łyżką oliwy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. W wersji urozmaiconej możemy dodać również mix (ok. 1/3 filiżanki) świeżo uprażonych na patelni orzechów, migdałów, pestek dyni, słonecznika, itp.
Szhug
Wrzucamy do blendera po pół łyżeczki kuminu, goździków, kardamonu, czarnego pieprzu oraz obrane ząbki całej główki czosnku. Miksujemy aż będą dobrze rozdrobnione. Dorzucamy garść kolendry, trzy ostre i dwie zwykłe zielone papryki. Miksujemy na masę dodając 1/3 filiżanki oliwy i pół łyżeczki soli. Przechowujemy w słoiku w lodówce. Używamy z rozwagą!
Zobacz też podobne artykuły
Gęsi pipek i chałka
Właśnie otworzyła się nowa Charlotte w Warszawie. Tym razem lokalizacja historyczna – plac Grzybowski. Tu przez lata mieściła się restauracja Menora. Charlotte podtrzymuje jej tradycje, poza swoją regularną ofertą, będzie serwować potrawy znane z żydowskiej kuchni, np. gęsi pipek, śledzia marynowanego w occie na chlebie czy chałkę, a także organizować warsztaty kulinarne. Oprócz jedzenia znajdzie
# chałka, Charlotte, Charlotte Menora, Gęsi pipek, Justyna Kosmala, PolinSłodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuPomidor!
Połowa wakacji już za nami, na straganach pełnia warzywno-owocowego szczęścia. Nie łatwo się było zdecydować, jaki składnik wybrać, jako temat przewodni sierpniowych przepisów Mickey Rottena. W końcu padło na pomidora i w tym miesiącu to on będzie motywem przewodnim naszego poniedziałkowego, wegańskiego cyklu. Na dobry początek, orzeźwiające gazpacho z meksykańskim akcentem. Zaskoczy was dymnymi nutami
# gazpacho, Mickey Rotten, pomidor, recipie, vegan, wegański przepis