Składniki: • czerstwe białe pieczywo: chleb lub bułki (bochenek lub kilka bułek; jeśli akurat nie mamy suchego, można na kilka minut pieczywo wstawić do rozgrzanego piekarnika) • 2-3 jajka • pół kostki masła • puszka mleka skondensowanego • śmietanka 18% • spora garść roztartego w moździerzu kardamonu • szklanka mleka • szklanka cukru • pół łyżeczki soli • suszone owoce (rodzynki, figi) • orzechy włoskie • 2-3 banany • morele (do sezonu daleko, więc mogą być i te z puszki) Przygotowanie: Jajka ubijamy z połową cukru, dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, sól. Mleko gotujemy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu z pozostałym cukrem i kardamonem, żeby uwolnić aromat. Po wystudzeniu mieszamy z ubitymi jajkami. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy dość ściśle warstwami posmarowane masłem kromki suchego chleba oraz suszone owoce i morele pokrojone w plastry. Zalewamy wszystko jajeczną miksturą i odstawiamy na około godzinę. Ważne, by chleb był na początku całkowicie pokryty płynem. Po upewnieniu się (można dociskać), że masa jest jednolicie nasączona i bez grudek, dekorujemy wierzch bananami, figami, morelami, posypujemy lekko cukrem, można też zetrzeć na grubej tarce nieco zimnego masła. Pieczemy przez pół godziny lub dłużej (w zależności od głębokości naczynia), w 180-200 stopniach. Podajmy z aromatycznym earl greyem lub herbatą z mlekiem. Przepis: Maja Pietruszka Zdjęcie: Magazyn USTA
Bread pudding kardamonowy
