JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Bread pudding kardamonowy


Składniki: •    czerstwe białe pieczywo: chleb lub bułki (bochenek lub kilka bułek; jeśli akurat nie mamy suchego, można na kilka minut pieczywo wstawić do rozgrzanego piekarnika) •    2-3 jajka •    pół kostki masła •    puszka mleka skondensowanego •    śmietanka 18% •    spora garść roztartego w moździerzu kardamonu •    szklanka mleka •    szklanka cukru •    pół łyżeczki soli •    suszone owoce (rodzynki, figi) •    orzechy włoskie •    2-3 banany •    morele (do sezonu daleko, więc mogą być i te z puszki) Przygotowanie: Jajka ubijamy z połową cukru, dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, sól. Mleko gotujemy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu z pozostałym cukrem i  kardamonem, żeby uwolnić aromat. Po wystudzeniu mieszamy z ubitymi jajkami. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy dość ściśle warstwami posmarowane masłem kromki suchego chleba oraz suszone owoce i morele pokrojone w plastry. Zalewamy wszystko jajeczną miksturą i odstawiamy na około godzinę. Ważne, by chleb był na początku całkowicie pokryty płynem. Po upewnieniu się (można dociskać), że masa jest jednolicie nasączona i bez grudek, dekorujemy wierzch bananami, figami, morelami, posypujemy lekko cukrem, można też  zetrzeć na grubej tarce nieco zimnego masła. Pieczemy przez pół godziny lub dłużej (w zależności od głębokości naczynia), w 180-200 stopniach. Podajmy  z aromatycznym earl greyem lub herbatą z mlekiem. Przepis: Maja Pietruszka Zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin