Składniki: • czerstwe białe pieczywo: chleb lub bułki (bochenek lub kilka bułek; jeśli akurat nie mamy suchego, można na kilka minut pieczywo wstawić do rozgrzanego piekarnika) • 2-3 jajka • pół kostki masła • puszka mleka skondensowanego • śmietanka 18% • spora garść roztartego w moździerzu kardamonu • szklanka mleka • szklanka cukru • pół łyżeczki soli • suszone owoce (rodzynki, figi) • orzechy włoskie • 2-3 banany • morele (do sezonu daleko, więc mogą być i te z puszki) Przygotowanie: Jajka ubijamy z połową cukru, dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, sól. Mleko gotujemy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu z pozostałym cukrem i kardamonem, żeby uwolnić aromat. Po wystudzeniu mieszamy z ubitymi jajkami. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy dość ściśle warstwami posmarowane masłem kromki suchego chleba oraz suszone owoce i morele pokrojone w plastry. Zalewamy wszystko jajeczną miksturą i odstawiamy na około godzinę. Ważne, by chleb był na początku całkowicie pokryty płynem. Po upewnieniu się (można dociskać), że masa jest jednolicie nasączona i bez grudek, dekorujemy wierzch bananami, figami, morelami, posypujemy lekko cukrem, można też zetrzeć na grubej tarce nieco zimnego masła. Pieczemy przez pół godziny lub dłużej (w zależności od głębokości naczynia), w 180-200 stopniach. Podajmy z aromatycznym earl greyem lub herbatą z mlekiem. Przepis: Maja Pietruszka Zdjęcie: Magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
Słodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikSernik z makiem i żurawiną
W połowie sernik, w połowie makowiec. Pomarańczowa skórka nadaje mu aromatu, migdały, mak i rodzynki świątecznego charakteru, żurawina miło przełamuje słodycz. Poznajcie naszą rozpUSTĘ świąteczną! Składniki: 500 g mielonego twarogu śmietankowego 250 g sera mascarpone ¾ szklanki cukru pudru 75 g masła w temperaturze pokojowej 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z porządnie wyszorowanej pomarańczy 280 g maku* ¾ szklanki cukru pudru mleko 50 g
# rozpusta, sernik, święciaszekSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuDrożdżówka z budyniem imbirowym i śliwkami
Zrobić dobre ciasto drożdżowe to nie lada sztuka, która wymaga czasu, cierpliwości i techniki. Efekty – wspaniale wyrośnięte, świeże ciasto w jesiennej odsłonie ze śliwkami, imbirowym budyniem i maślaną kruszonką są warte wysiłku. 70 ml mleka 3,2% +1 łyżka 15 g świeżych drożdży 500 g mąki 30 g cukru 6 jaj + 1 żółtko 1 łyżeczka soli 320 g miękkiego masła
# DROŻDZÓWKA, plum, rozpusta, SOBOTA PRZEPIS, święciaszek, yeast-cake