Składniki: • Okoń morski w całości, wypatroszony • 15 listków świeżej kolendry • 4 ząbki czosnku • 4 sztuki małej czerwonej papryczki chilli • 1 sztuka trawy cytrynowej • 3 liście bananowca • 1 liść pandanusa • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Kolendrę, czosnek, chilli i trawę cytrynową kroimy bardzo drobno i okładamy tak przygotowaną mieszanką okonia morskiego, który wcześniej został przez nas opłukany i osuszony. Do środka wkładamy liść pandanusa. Całość zawijamy w liść bananowca i grillujemy po ok. 10 minut na każdej stronie. Podajemy z ryżem i grilowanymi kawałkami cukinii.
* Liście pandanusa i bananowca można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.
Restauracja Papaya ul. Foksal 16 00-372 Warszawa tel. rezerwacje: (22) 826-11-99
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Tom Kha Phak Thong – czyli dynia po tajsku
Mickey Rotten zjadł już cały zapas kukurydzy i teraz na warsztat bierze dynię. Oto pierwszy przepis z jej udziałem. Tajska zupa kokosowa z trawą cytrynową, kafirem i świeżą kolendrą – klasyka, w której kurczak został zastąpiony dynią. Nie ma lepszego remedium na pochmurny listopadowy dzień. Składniki: 300g słodkiej dyni na zupę 50g czerwonej cebuli pokrojonej w grubą
# DYNIA, Mickey Rotten, Tom Kha Phak ThongDomowy makaron z kukurydzą oraz jajkiem
Nie ma lekko. Pierwsze akordy jesieni, melancholia i splin, którym chciałoby się ulec. Ale jednocześnie atakuje nas wrzesień z całą intensywnością powrotu do miast, do prac, z nowym sezonem obowiązków. Odreagujmy zagniatając makaron. Proste, domowe kluski najlepsze na wszystkie smutki. No i sezon na kukurydzę w pełni – korzystajmy!Składniki: 300 g mąka typ „00” 100g masła ½ kolby
# jajko, jesien, kluski, kolendra, Mąka i woda, makaron, robot planetarny, święciaszekKto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#