Składniki:
- pęczek botwiny
- kilka ząbków czosnku
- szklanka lub więcej esencjonalnego kwasu buraczanego (4-5 dniowy)
- szczypiorek, koperek
- 2-3 ogórki
- pęczek rzodkiewki
- sok z cytryny
- pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- pół litra zsiadłego mleka lub kefiru
- sól, pieprz
- jajko na twardo lub avokado
Przygotowanie: Kwas buraczany przyrządzamy kilka dni wcześniej. Kilogram buraków, umytych, obranych i startych na tarce zalewamy w szklanym słoju ciepłą przegotowaną wodą(ok 1 l ), dodajemy kilka ząbków czosnku i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na kilka dni (można słój po prostu przykryć ściereczką, a dla przyspieszenia procesów fermentacji dodać skórkę z chleba pieczonego na zakwasie). Zieleninę, rzodkiewki , ogórek i czosnek siekamy drobno lub w większe kawałki, dodajemy sól, pieprz i po wymieszaniu odstawiamy na chwile by puściły sok, po czym dodajemy zsiadłe mleko, kwas buraczany i sok z cytryny. podajemy klasycznie z jajkiem lub z avokado. Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA magazyn
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link