JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Domowy chłodnik

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • kilka ząbków czosnku
  • szklanka lub więcej esencjonalnego kwasu buraczanego (4-5 dniowy)
  • szczypiorek, koperek
  • 2-3 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • pół litra zsiadłego mleka lub kefiru
  • sól, pieprz
  • jajko na twardo lub avokado

Przygotowanie: Kwas buraczany przyrządzamy kilka dni wcześniej. Kilogram buraków, umytych, obranych i startych na tarce zalewamy w szklanym słoju ciepłą przegotowaną wodą(ok 1 l ), dodajemy kilka ząbków czosnku i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na kilka dni (można słój po prostu przykryć ściereczką, a dla przyspieszenia procesów fermentacji dodać skórkę z chleba pieczonego na zakwasie). Zieleninę, rzodkiewki , ogórek i czosnek siekamy drobno lub w większe kawałki, dodajemy sól, pieprz i po wymieszaniu odstawiamy na chwile by puściły sok, po czym dodajemy zsiadłe mleko, kwas buraczany i sok z cytryny. podajemy klasycznie z jajkiem lub z avokado. Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin