Autorzy odwiedzą festiwal i opowiedzą o fenomenie kuchni kibucowej. Nie zabraknie też warsztatów kulinarnych. Malka Kafka w tym roku nauczy nas gotować dania kuchni żydowskiej z Jemenu, Etiopii, Indii. Natomiast ortodoksyjny kantor Benzion Miller z Brooklynu pokaże kilka dań, jakie przygotowuje się i spożywa w domach bobowskich chasydów. To jeszcze nie koniec wydarzeń festiwalowych związanych z kulinariami. Grupa Głodne Kawałki i Karma Coffee Roasters zaproszą na giełdę przepisów kulinarnych. Będzie można przynieść przepisy zapamiętane z rodzinnych domów, książki kucharskie i zdjęcia. Powstanie z tego blog, a może i książka kulinarna. A na deser także degustacja i prezentacja win z izraelskich winnic na Wzgórzach Golan.
Festiwal Kultury Żydowskiej 27 czerwca – 6 lipca, Kraków. USTA są patronem medialnym festiwalu. www.jewishfestival.pl
Zobacz też podobne artykuły
Gęsi pipek i chałka
Właśnie otworzyła się nowa Charlotte w Warszawie. Tym razem lokalizacja historyczna – plac Grzybowski. Tu przez lata mieściła się restauracja Menora. Charlotte podtrzymuje jej tradycje, poza swoją regularną ofertą, będzie serwować potrawy znane z żydowskiej kuchni, np. gęsi pipek, śledzia marynowanego w occie na chlebie czy chałkę, a także organizować warsztaty kulinarne. Oprócz jedzenia znajdzie
# chałka, Charlotte, Charlotte Menora, Gęsi pipek, Justyna Kosmala, PolinKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuSingapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#