Fioletowy dywan, śmietanka światowych kulinariów, a potem emocje towarzyszące kolejnym wyczytywanym nazwom restauracji. Aż do tej, która trafi na miejsce numer jeden i która – przez najbliższy rok – będzie mogła szczycić się tytułem najlepszej restauracji na świecie. W poniedziałek, w zabytkowych wnętrzach londyńskiej Guildhall odbyła się uroczystość ogłoszenia wyników prestiżowego rankingu S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants, czyli zestawienia najlepszych restauracji na świecie. Ranking pisma Restaurant Magazine tworzony jest na podstawie wyników ankiet zebranych od kilkuset jurorów, tworzących tzw. Akademię konkursową. Restauracje pochodzą z całego świata i reprezentują różny styl (choć większość należałoby uznać za miejsca z awangardowa kuchnią). W ubiegłym roku na szczycie liście znalazła się hiszpańska restauracja El Celler De Can Roca, prowadzona przez trzech braci: Joana, Jordiego i Josepa Roca. W tym roku jednak panowie musieli zadowolić się miejscem numer dwa, bo oczko wyżej udało się ponownie wskoczyć René Redzepiemu i ekipie restauracji Noma w Kopenhadze. Noma uchodzi za ikonę nowej skandynawskiej kuchni i słynie z ortodoksyjnego podejścia do wykorzystania lokalnych produktów.
Na trzecim miejscu tegorocznej edycji listy znalazła się restauracja Francesco Bottury – Osteria Francescana (Modena, Włochy). Do pierwszej dziesiątki trafiły jedynie dwa lokale spoza Europy – nowojorski Eleven Madison Park (miejsce 4.) oraz Alinea z Chicago (9.) Podczas uroczystości przyznano także specjalne nagrody dla szefów kuchni, w tym wyróżnienie za całokształt działalności w świecie gastronomii. To powędrowało w ręce Fergusa Hendersona, twórcy londyńskiej restauracji St John. S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants 2014 – Top Ten 1. Noma (Kopenhaga, Dania) 2. El Celler de Can Roca (Girona, Hiszpania) 3. Osteria Francescana (Modena, Włochy) 4. Eleven Madison Park (Nowy Jork, USA) 5. Dinner by Heston Blumenthal (Londyn, Wielka Brytania) 6. Mugaritz (San Sebastián, Hiszpania) 7. D.O.M. (Sao Paulo, Brazyli) 8. Arzak (San Sebastian, Hiszpania) 9. Alinea (Chicago, USA) 10. The Ledbury (Londyn, Wielka Brytania) Więcej: www.theworlds50best.com
tekst: Małgosia Minta/gazeta.pl
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Spróbuj zobaczyć
Kulisy produkcji jogurtu oraz pracy rolnika, historia japońskiego bulionu, kulinarna podróż po Tajwanie, a także o tym, kto stoi za sukcesem szampana oraz jak wygląda życie zawodowych foodies – w menu tegorocznej edycji Kuchnia+ Food Film Fest z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. 21-23 listopada odbędzie się szósta edycja festiwalu. Kuchnia+ Food Film Fest to
# Charleston, Cook It Raw, Dashi: esencja Japonii, kino Kultura, Kuchnia+ Food Film Fest, Kultura Kulinarna, Na tropach generała Tso, Społeczeństwo, stary Browar, UcztaRok spontanicznego życia
Czy w nowej rzeczywistości, w której fine dining stoi pod znakiem zapytania, jest miejsce na nowe idee, kreatywne i kosztowne pomysły, na wakacje, luz i bliskość – zastanawia się wspólnie z nami René Redzepi, jeden z najbardziej wpływowych szefów kuchni na świecie, twórca kopenhaskiej restauracji NOMA. Rozmawia: Małgorzata Minta Ten rok miał być inny dla Nomy. Tymczasem
#