Ma tylko jedną wadę, sporo w nim tłuszczu, zadbajcie więc, by ten na którym smażycie był dobrej jakości, a potem starannie odsączcie jego nadmiar przy pomocy papierowego ręcznika. Uwaga, można eksperymentować z innymi warzywami: cukinią, papryką czy brokułami.
- połowa średniego kalafiora, podzielona na różyczki
- 3-4 drobno posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 garście orzechów włoskich
- łyżeczka zielonej pasty curry
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki mąki cieciorkowej lub innej rośliny strączkowej
- pół szklanki mleka
- 3-4 gałązki świeżego lubczyku
- 1-2 jajka
- ghee lub olej gorczycowy do smażenia
Chutney morelowy:
- ok pół słoika powideł morelowych
- 2 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek cilantro lub pietruszki
- sól
- sok z limonki
Przygotowanie: Z mleka, jajka, mąki cieciorkowej i pasty curry zarabiamy rzadkie ciasto, do którego dodajemy kawałki kalafiora, lekko zgniecione w dłoniach orzechy, posiekany czosnek , szalotki, posiekany lubczyk i na końcu sok z cytryny. Niewielkie porcje smażymy w małym głębokim rondlu w dużej ilości tłuszczu. Podajemy ze kwaśno-ostro-słodkim chutneyem morelowym (posiekane chilli, czosnek i cilantro mieszamy z powidłami, sokiem z limonki, solą). Przepis: Maja Pietruszka. Zdjęcie : USTA magazyn
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link