JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Sezon na małosolne

Składniki:

  • umyte ogórki (lub inne warzywa)
  • kilka ząbków czosnku
  • liście i korzeń chrzanu
  • liście dębu
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • łodygi i nasiona kopru (są bardziej aromatyczne niż świeże liście młodych roślin)
  • łyżeczka soli
  • kilka goździków
  • skórka z chleba na zakwasie

Przygotowanie: W dużym słoju układamy ogórki, chrzan, czosnek, dębowe liście, dodajemy gorczycę, goździki i zalewamy przegotowaną wystudzoną wodą, wymieszaną wcześniej z solą. Na wierzchu układamy skórkę chleba, która przyspieszy fermentację. Zostawiamy naczynie w ciepłym ciemnym miejscu (można przykryć ściereczką). Już po dwóch dniach można chrupać kiszonki. Po kilku dniach (o ile niezjedzone) można wstawić słój do lodówki.   przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin