Składniki:
- umyte ogórki (lub inne warzywa)
- kilka ząbków czosnku
- liście i korzeń chrzanu
- liście dębu
- łyżeczka nasion gorczycy
- łodygi i nasiona kopru (są bardziej aromatyczne niż świeże liście młodych roślin)
- łyżeczka soli
- kilka goździków
- skórka z chleba na zakwasie
Przygotowanie: W dużym słoju układamy ogórki, chrzan, czosnek, dębowe liście, dodajemy gorczycę, goździki i zalewamy przegotowaną wystudzoną wodą, wymieszaną wcześniej z solą. Na wierzchu układamy skórkę chleba, która przyspieszy fermentację. Zostawiamy naczynie w ciepłym ciemnym miejscu (można przykryć ściereczką). Już po dwóch dniach można chrupać kiszonki. Po kilku dniach (o ile niezjedzone) można wstawić słój do lodówki. przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link