Restauracja zajmuje przestronną, otwartą przestrzeń, której aranżacja zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od pór roku, imprez czy zwyczajnie humoru. Kuchnią Concordii dowodzi Tomasz Trąbski, wcześniej znany m. in. z Blow Up w Starym Browarze. Kuchnia jest eklektyczna, czerpie z różnych tradycji kulinarnych, ale w umiejętny sposób. Obok kalmarów czy chorizo pojawiają się regionalne produkty – są konfitury z Gryszczeniówki (do domu kupuję zawsze słoiczek tej z czerwonych porzeczek), warzywa z Folwarku Wąsowo, chleb z poznańskiej Zagrodniczej i sery – od Marka Grądzkiego i z Gospodarstwa Koziraj. Concordia to dobre miejsce na śniadanie (warto zapamiętać bo niewiele poznańskich miejsc zaprasza gości już od 8.30), służbowy lunch, jak i nieformalną kolację. Główna karta zmienia się co sezon, ale co tydzień dodawana jest do niej tematyczna wkładka (np. chilloutowa, niemiecka etc.) – kilka przystawek i dań oraz deserów, z których można komponować zestawy lunchowe w przystępnej cenie. Poranna część menu liczy ponad 20 pozycji – zjemy tutaj np. tosty francuskie z bekonem i cheddarem, jajka po florentyńsku ze szpinakiem, kanapki z chleba na zakwasie czy kaszkę manną z owocami. Potem do akcji wkraczają m.in. terrina z goleni wieprzowej z piklami i purée pigwowym, bulion rybny z krewetkami i gotowanymi na parze pierożkami nadziewanymi pikantną wołowiną, grillowane kiełbaski z dzika z musem czosnkowym, topinamburem i sosem sosnowym, risotto ze szparagami, boczniakami, emulsją pietruszkową i prażoną rukolą, łosoś szkocki z żółtkiem w panierce, cytrynową skorzonerą, kaszą gryczaną i bobem czy polędwica Rossini z foie gras i truflową grzanką. Sporo, ale warto zostawić miejsce na desery (w ubiegłym roku w lecie tutejsze parfait z mango z watą cukrową uratowało nam życie w upalne popołudnie).
Concordia Taste
Zwierzyniecka 3
www.concordiadesign.pl
tekst: Małgorzata Minta, zdjęcia: Concordia Taste
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Film na śniadanie
Ruszyła filmoow-kulinarna kooperacja między Festiwalem Transatlantyk i poznańską restauracją Concordia Taste. Raz w miesiącu, oprócz doskonałych śniadań, restauracja serwować będzie także doskonałe kino. Premiera cyklu „Śniadania filmowe z Transatlantykiem” już 14 marca. Podczas ostatnich edycji Festiwalu Transatlantyk dużą popularnością cieszyła się sekcja filmowa Kina Kulinarnego – widzowie mogli wtedy uczestniczyć w kolacjach inspirowanych filmami wyświetlanymi podczas
# Concordia Taste, Śniadania filmowe z Transatlantykiem, transatlantykPraga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#