Przez ostatnie dwa lata Poznań przeszedł ogromną metamorfozę. Z miasta, w którym szczytem finezji była szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi i sałaty serwowane w główce po sałacie lodowej, zmienił się w miasto świetnych kucharzy i nowych smaków. Nic dziwnego, że na takim gruncie impreza jednodniowych restauracji, Restaurant Day, aż tak dobrze się przyjęła. Poznań doczekał się swojego René, Krzysztofa Rabka, który na nowo odkrył dla gastronomii jadalne rośliny z podpoznańskich lasów, a dziś jest szefem kuchni jedynej polskiej restauracji z gwiazdką Michelina, Atelier Amaro. Moje pokolenie bardzo potrzebowało tej zmiany. Mieliśmy dość knajp ze Starego Rynku, w których piwo smakuje jak woda, a jedzenie śmierdzi tygodniowym tłuszczem. Naszą poznańską mapę kulinarną otwiera Taczaka20 z najlepszą „poniedziałkową” poranną kawą i słońcem między kamienicami, a kończy w niedzielne popołudnie deser w La Ruina – kawiarni z domowymi sernikami o najcudowniejszych smakach. Do tego Jadalnia, gdzie pobudzane są wszystkie zmysły, Concordia z kulinarnym designem w przystępnej cenie, a także Food Patrol z burgerami z samochodu, Bułka z Masłem ze swoimi konfiturami, czy „spontaniczna manufaktura rodzinna” Rej Cake i Lodziarnia na Jeżycach, przed którą ustawia się kolejka jak za dawnych lat po najdoskonalsze lody w naszym mieście. Można by bez końca wymieniać nowe miejsca i tworzących je z pasją ludzi, bo lista jest naprawdę imponująca. W drukowanych USTACH opisemy najciekawsze nowe miejsca dzisiejszego Poznania takie jak Ruina, Wypas, Kwiaty Miut, Jeżyce czy Taczaka. Zapraszamy do lektury!
tekst: Ola Gerlach, zdjęcie Małgorzata Minta
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Przewodnik po Stambule
Na początku jest szok. Zawsze. Bo niby wiesz, czego się spodziewać, ale prawdziwe miasto robi większe wrażenie niż liczby w przewodnikach czy kontury wyrysowane na mapach. Stambuł obezwładnia. Uderza we wszystkie zmysły, zawraca w głowie. Pierwsza reakcja – onieśmielenie. A może nawet poczucie przytłoczenia dźwiękami, nieustannym ruchem wokół. Ale to mija wraz z pierwszą filiżanką
# StambułNadzieja, pasja i bauhaus
Pamiętacie poznańskiego Je Susa, który przez kilka lat serwował wspaniała roślinną, autorską kuchnię na Taczaka? Mamy dobre wieści. Je Sus powraca w nowej odsłonie. Tym razem ma kobiecą twarz Nadziei, jest prowadzony przez Ewelinę Gracz, a autorką pięknego minimalistyczno-bauhausowego wnętrza jest Agnieszka Owsiany. Odwiedziliśmy Nadzieję i spotkaliśmy się z obiema paniami, by dowiedzieć się jak
# Agnieszka Owsiany, BAUHAUS, Concordia Design, Ewelina Gracz, Nadzieja, Poznań, restauracjia