Więcej śląskich przepisów i zdjęć w USTACH drukowanych.
Podpłomyki posypane węglem
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 1⁄3 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta rozmarynu, oregano i kminku
- czarnuszka do posypania
- białko jaja
Czarna pasta:
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- garść świeżej bazylii
Mąkę łączymy z solą, drożdże delikatnie rozprowadzamy w mleku. Wyrabiamy całość z dodatkiem ziół, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Oliwki blendujemy z oliwą i bazylią, doprawiamy pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, formując krążki o grubości około 0,5 cm. Część placków smarujemy czarną pastą, a część białkiem jajka i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy 10–12 minut w temperaturze 220°C.
Finlandia Redberry®
Vodka & lemonade
- 40 ml Finlandia® Cranberry
- 120 ml lemoniady
- świeże maliny
Mieszamy wódkę i lemoniadę. Dosypujemy lód do pełna. Dekorujemy świeżymi malinami na koktajlowej wykałaczce.
zdjęcia i tekst: Anna Pietras