JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Letnia sałatka z kiełkami, truskawkami i kwiatami

Składniki:

  • 2-3 garście soczystych i chrupkich kiełków hodowanych na biohumusie
  • niewielka czerwona cebula
  • 2 młode buraczki
  • 2-3 słodkie papryczki
  • kilkanaście truskawek
  • garść listków szczawiku zajęczego
  • garść pekanowych orzeszków (podprażonych)
  • kilka kwiatków bratka
  • dwie łyżeczki kremu jabłkowego Rajmana (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, kilka nasion grubo zmielonego czerwonego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie: Z miodu, oleju, soku z cytryny i kremu jabłkowego Rajmana, soli i pieprzu ucieramy dressing. Przez kilkanaście minut marynujemy w nim obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki buraczki. Pozostałe składniki, oprócz delikatnych kwiatków, myjemy, kroimy (cebula, papryczki, truskawki) i łączymy w misce tuż przed podaniem (łodyżki kiełków można przeciąć na pół). Bratkiem dekorujemy na koniec, po wymieszaniu z buraczkami i pozostałym dressingiem.  

przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin