Składniki:
- 2-3 garście soczystych i chrupkich kiełków hodowanych na biohumusie
- niewielka czerwona cebula
- 2 młode buraczki
- 2-3 słodkie papryczki
- kilkanaście truskawek
- garść listków szczawiku zajęczego
- garść pekanowych orzeszków (podprażonych)
- kilka kwiatków bratka
- dwie łyżeczki kremu jabłkowego Rajmana (opcjonalnie)
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, kilka nasion grubo zmielonego czerwonego pieprzu
- 2-3 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie: Z miodu, oleju, soku z cytryny i kremu jabłkowego Rajmana, soli i pieprzu ucieramy dressing. Przez kilkanaście minut marynujemy w nim obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki buraczki. Pozostałe składniki, oprócz delikatnych kwiatków, myjemy, kroimy (cebula, papryczki, truskawki) i łączymy w misce tuż przed podaniem (łodyżki kiełków można przeciąć na pół). Bratkiem dekorujemy na koniec, po wymieszaniu z buraczkami i pozostałym dressingiem.
przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA magazyn
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link