– Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy. – Oto fragment wstępu do książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, autorki bloga White Plate.
Wydana w dwóch wersjach: limitowanej na papierze ekologicznym wyprodukowanym z ogryzków jabłek – Cartamela / Frumat oraz równie szlachetnym Munken Lynx Arctic Papier. Książka zawiera 40 autorskich przepisów, Elizy Mórawskiej wykorzystujących jabłka, podzielonych na działy: śniadanie, obiad, kolacja, deser, zilustrowanych wyjątkowymi, bardzo klimatycznymi zdjęciami Krzysztofa Kozanowskiego, którego prace znacie z UST, zaś szatę graficzną przygotowała nasza dyrektor artystyczna Magda Piwowar. USTA wyprodukowały książkę i są patronem publikacji. Można ją już zamawiać online w promocyjnej cenie.
www.ojablkach.pl
Zobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuSłodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikCztery mazurki
Robimy i jemy je tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. I to nie tylko na Mazowszu, skąd, jak się przypuszcza, pochodzą (Mazur dawniej mieszkaniec Mazowsza). Prześcigamy się pomysłach na to, czym zalać kruchy spód i jak go ozdobić. Przedstawiamy dwa nasze autorskie przepisy i dwie sprawdzone wersje. Bazą do wszystkich je to samo kruche
# ciasto, Eliza Mórawska, mazurek, tradycja, whiteplate, WielkanocDynia na drogę
Dla nas weekendy są często czasem podróży. Odrywamy się od codzienności i ruszamy w drogę. Ale jak uczyła Mama Muminka, przed każdą podróżą mniejszą lub większą warto dobrze zjeść. Dlatego dzisiejsza rozpUSTA to sycący krem z pieczonej dyni ze świeżym jabłkiem, imbirem i cynamonem. Ahoj! Składniki: 300 g dyni upieczonej i obranej ze skóry (najlepiej Muscat de
# breakfast, DYNIA, friday recepie, granat, journey, kozanowski, Magdalena Swięciaszek, pomergranate, pumpkin puree, Rajman, rozpusta, travel, USTA