– Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy. – Oto fragment wstępu do książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, autorki bloga White Plate.
Wydana w dwóch wersjach: limitowanej na papierze ekologicznym wyprodukowanym z ogryzków jabłek – Cartamela / Frumat oraz równie szlachetnym Munken Lynx Arctic Papier. Książka zawiera 40 autorskich przepisów, Elizy Mórawskiej wykorzystujących jabłka, podzielonych na działy: śniadanie, obiad, kolacja, deser, zilustrowanych wyjątkowymi, bardzo klimatycznymi zdjęciami Krzysztofa Kozanowskiego, którego prace znacie z UST, zaś szatę graficzną przygotowała nasza dyrektor artystyczna Magda Piwowar. USTA wyprodukowały książkę i są patronem publikacji. Można ją już zamawiać online w promocyjnej cenie.
www.ojablkach.pl
„O jabłkach” Whiteplate nasza pierwsza książka kulinarna!
