– Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy. – Oto fragment wstępu do książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, autorki bloga White Plate.
Wydana w dwóch wersjach: limitowanej na papierze ekologicznym wyprodukowanym z ogryzków jabłek – Cartamela / Frumat oraz równie szlachetnym Munken Lynx Arctic Papier. Książka zawiera 40 autorskich przepisów, Elizy Mórawskiej wykorzystujących jabłka, podzielonych na działy: śniadanie, obiad, kolacja, deser, zilustrowanych wyjątkowymi, bardzo klimatycznymi zdjęciami Krzysztofa Kozanowskiego, którego prace znacie z UST, zaś szatę graficzną przygotowała nasza dyrektor artystyczna Magda Piwowar. USTA wyprodukowały książkę i są patronem publikacji. Można ją już zamawiać online w promocyjnej cenie.
www.ojablkach.pl
Zobacz też podobne artykuły
Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Białe i czerwone
Polska w ciągu ostatnich pięciu lat stała się znaczącym producentem win. Pod koniec czerwca będzie okazja, by przyjrzeć się butelkom, które w naszym kraju są tworzone, a także by zdegustować, spotkać producentów, porozmawiać o polskim winie. 24–25 czerwca odbędzie się I edycja Białe Czerwone – Festiwalu Wina Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina – osób
# polskie winaUSTA dla EXPO!
Ekipa UST stworzyła koncept i wyprodukowała książkę, która będzie reprezentować Polskę na Expo w Mediolanie. „Apetyt na Polskę” prezentuje nową falę polskiej gastronomii, młodych, ambitnych kucharzy, którzy zmieniają oblicze polskiej kuchni, tradycyjne potrawy i smaki pokazują w nowym wydaniu. Czytelnik nie znajdzie tu tradycyjnych pierogów i bigosu. Dowie się za to, jak zrobić pęczotto na cydrze
# Eliza Mórawska, Expo 2015, Grzegorz Łapanowski, Marysia Przybyszewska, Mediolan, Michał Gniłka, Tomasz Trąbski, Witold Iwański