JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Polityka Kuchenna w Nowym


Inspiracją są rytuały kulinarne i praktyki artystyczne, w których artyści traktują jedzenie i obyczaje kuchenne jako materiał, w szczególności takie, które przekraczają granice między sztuką, a życiem codziennym. Wystarczy przypomnieć „Manifesto of Futurist Cooking” Marinettiego, działalność restauracji „Food” Gordona Matta Clarka, praktykę kulinarną Josepha Beuysa i performansy Rirkrita Tiravaniji z nurtu estetyki relacyjnej.
Sztuka staje się przestrzenią debaty i namysłu nad globalną polityką, etyką związaną z produkcją żywności, dystrybucją i konsumpcją. Chcemy zbadać, jak strategie artystyczne mogą przyczynić się do pogłębienia refleksji na temat kwestii związanych z historycznym i politycznym wymiarem jedzenia, ekonomią, rolnictwem, prawami człowieka i środowiskiem naturalnym.
Zakładamy, że wspólne uczestnictwo w tego rodzaju wydarzeniu będzie służyć rozszerzeniu artystycznego i społecznego zaangażowania i pogłębieniu politycznej świadomości. Powstanie przestrzeń refleksji na temat związków sztuki, polityki i życia codziennego, przestrzeni wspólnej, nowych form politycznego zaangażowania i wielokulturowej różnorodności.
Wydarzenia stanowią platformę porozumienia dla ludzi wywodzących się z różnych środowisk, wyznających odmienne wartości i reprezentujących odmienne style życia.
Przestrzeń kuchni służy komunikacji i porozumieniu, ułatwia rozwiązywanie konfliktów. Wspólne przygotowywanie posiłku i biesiadowanie przy stole sprzyja otwartości, nawiązywaniu dialogu i poznawaniu siebie nawzajem.
W programie m.in.

  • Karolina Brzuzan (Polska) „Ogród Głodowy”. Otwarcie  w sobotę godz. 14.00 / ogród będzie czynny codziennie do końca sierpnia.
  • Indre Klimaite (Litwa) „O ciągłej i systematycznej poprawie odżywiania” – wystawa i akcja kulinarna. Projekt inspirowany badaniami dotyczącymi polityki żywieniowej w ZSRR. Sobota/niedziela od godz. 14.00
  • Mikołaj Grospierre  (Polska/Francja) „Bary mleczne” – cykl fotografii przedstawiający polskie bary mleczne
    sobota / niedziela od godz. 14.00
  • Dagna Jakubowska (Polska) „Kongres Kulinarny” – performans kulinarny z udziałem Natalii Galytskiej, Lesi Kostiny i Jurija Tkaczuka, Ukraińców pracujących i mieszkających w Warszawie. Sobota/niedziela od godziny 14.00.
  • Konrad Pustoła (Polska) „Ein Harod”, „Degania” – wystawa fotografii (w ramach festiwalu Synchronizacja). Sobota/niedziela od godz. 14.00.
  • Ryan Bromley (Kanada) – wykład poddający krytyce wydarzenia historyczne, politykę i towarzyszące im rytuały kulinarne. Punktem wyjścia rozważań i inspiracją jest konferencja jałtańska z 1945 roku. Sobota godz. 16.00
  • Akcja kulinarna Karoliny Brzuzan „Głód jest najlepszym kucharzem”. Sobota  godz. 18.00
  • Center for Political Beauty (Niemcy) film „Schuld” („Dług/ Wina”) – projekcja oraz spotkanie z twórcami,  prezentacja innych projektów i działań Center for Political Beauty. 
Sobota godz. 18.30
  • Kolektyw Bouillon Group (Gruzja) „Supra” – performans inspirowany tradycyjną gruzińską ucztą. Sobota godz. 20.30
    (wstęp 15 zł).

Kuratorka: Dagna Jakubowska
Współpraca: Joanna Nuckowska
Koprodukcja: Dagna Jakubowska
Współpraca: Goethe Instut
Nowy Teatr
Madalińskiego 10/16
Wstęp bezpłatny na wszystkie wydarzenia poza „Suprą”
Na „Suprę” bilety w cenie 15 zł

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin