Zajęcia będą odbywały się 2 razy w tygodniu – we wtorki i czwartki po południu. Prowadzą je doświadczeni szefowie kuchni i trenerzy kulinarni: Paweł Kibart, szef kuchni Sinnet Club, Łukasz Konik, szef kuchni hotelu Brant, Dominika Krzemińska, szefowa restauracji Przegryź, Marcin Paździor, mistrz cukiernictwa, specjalizujący się w pracy z czekoladą oraz Szymon Tomiło, prowadzący w CookUp zajęcia z wypieku chleba.
Każde zajęcia poświęcone są jednemu tematowi (np. nabiał, ryby, owoce morza, wołowina, jagnięcina, cielęcina, drób, makarony, torty, tarty, serniki, bezy, chleb itp.). Uczestnicy od podstaw uczą się pracy z danym produktem np. krojenia warzyw, filetowania owoców, porcjowania wołowiny, luzowania kaczki, filetowania ryby, czyszczenia owoców morza, przygotowania wywarów i bulionów itp. Następnie uczą się przygotowania potraw na bazie danego produktu.
W programie 113 dań, m. in. omlet nowojorski, chłodnik wiśniowy z imbirem i kolendrą, wietnamska zupa pho, przepiórka faszerowana komosą ryżową z młodymi orzechami i sosem figowym, amerykańskie żeberka BBQ, steki, burgery, pieczeń jagnięca z sosem miętowym, pstrąg z patelni z masłem migdałowym, sałatka z raków z dressingiem z czarnej porzeczki, zielonym jabłkiem i selerem naciowym, grillowany homar z sosem waniliowym, ravioli z ricottą i płynnym żółtkiem, trufle z malinami i sosem balsamicznym, pavlova z porzeczkami, agrestem i kremem z mascarpone, placek drożdżowy z rabarbarem, sernik jagodowy, crème brûlée, mus z marakui z gorzką czekoladą, tarta cytrynowa, tort szwarcwaldzki, chutney gruszkowy czy chleb pszenny.
Kurs zaczyna się 1 lipca i potrwa do połowy września. Kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Koszt: 5500 zł, przy jednorazowej wpłacie i 5900 zł przy wpłacie ratalnej. Zapisy na: studio@cookup.pl.
Zobacz też podobne artykuły
Kuchnia młodych
Sieć studiów kulinarnych CookUP szykuje nie lada gratkę dla nastolatków i ich rodziców. 25 czerwca dwaj szefowie kuchni Łukasz Konik i Tomek Królikowski poprowadzą bezpłatne warsztaty dla młodzieży. W planie kulinarna podróż po całym świecie – warsztaty ze zdrowych, sezonowych street foodowych przekąsek i smakowanie do woli. Przy szklance rabarbarowej lemoniady zajadając przygotowane smakołyki będzie
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Z różnych stron świata
W maju studio kulinarne CookUp startuje z nowym cyklem warsztatów z myślą o obcokrajowcach, zarówno tych mieszkających w Warszawie jak i odwiedzających nasze miasto turystach. Zajęcia będą się odbywały raz w miesiącu i przybliżą uczestnikom kuchnię polską, klasyczną i tradycyjną, a także jej współczesne oblicze z nowoczesnym twistem. Szefowie kuchni modnych warszawskich restauracji pokażą tradycyjne receptury, ale
#