CHŁODNIK
Składniki:
• 1 średniej wielkości, dojrzały, słodki arbuz
• kawałek imbiru wielkości kciuka
• cytryny, pomarańcze, limony
• 2-3 łyżki miodu lub cukru muscovado
• kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z umytego, obranego, pokrojonego na mniejsze kostki arbuza usuwamy pestki i blendujemy na jednolitą masę razem z imbirem, sokiem z cytryny i miodem (cukrem). Podajemy schłodzony i udekorowany plasterkami cytrusów lub innymi owocami.
KOTLECIKI Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SŁONECZNIKA Z KIEŁKAMI PORA
Składniki:
- 10-12 połówek suszonych na słońcu pomidorów z oliwy (lub, jeśli macie suche, to wcześniej namoczonych)
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 dag podprażonego na złoto pestek słonecznika
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- sól, lekko rozgnieciony w moździerzu pieprz zielony
- łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy
- 2-3 cebule
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- garść kiełków pora
- pół filiżanki kaszy jaglanej
Obrane i pokrojone w poprzeczne plastry (na ok 1 cm grubości) cebule podsmażamy przez kilka minut, by lekko zmiękły i straciły ostrość, ale pozostały chrupkie. Rozdzielamy poszczególne obrączki i odkładamy na talerz do ostygnięcia.
Pomidory siekamy bardzo drobno, mieszamy z rozdrobnionym w blenderze słonecznikiem i czosnkiem, posiekaną miętą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem siemieniem lnianym oraz ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Wyrabiamy masę, rozrzedzając ją oliwą w miarę potrzeby. Obrączki cebulowe wypełniamy pomidorowo-jaglanym farszem. Podajemy z kiełkami pora.
Przepisy: Maja Pietruszka, zdjęcia: magazyn USTA