Poza tym w sekcji Kino Kulinarne zobaczymy najciekawsze filmy z ostatniego roku z kuchnią w tle: „Łańcuch pokarmowy” – dokument o imigrantach pracujących na amerykańskich plantacjach, „Final Recipe” – koreańsko-tajlandzki dramat o kulisach telewizyjnego show z udziałem kucharzy, komediowy przebój tajwańskich kin „Zone Pro Site” i „Smak curry” subtelną opowieść o miłości pachnącej hinduskimi przyprawami.
Po każdym pokazie widzowie wezmą udział autorskich kolacjach inspirowanych danym filmem, które przygotują wybitni szefowie kuchni.
Menu kolacji Roberta Trzópka i Jacka Fedde do filmu „Dzisiejsze Czasy”
Lunch Break
Ręcznie robione kiełbaski, z wieprzowiny doprawianej majerankiem i czosnkiem, jagnięciny z kminem rzymskim i kolendrą oraz mięsem dzika aromatyzowanym jałowcem i czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, consomme z musztardy i olejem z gorczycy.
Black & White
Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych jadalnych kwiatów.
Poor People Dreaming
Ribeye steak podany na ogonkach wołowych crepinette z torchon z foie gras, galaretką z trufli, ziemniakami Maxim i esencjonalnym sosem porto doprawianym octem cherry.
Sweet Corn
Parfaite z banana i chrupiących orzechów makadamia podany ze słonym sosem karmelowym i kruszonką z chleba kukurydzianego.
Kolacja Kuby Korczaka do filmu „Final Recipe”
Przystawka
Boczek z młodej świni złotnickiej sous vide pod karmelem z trawą cytrynową + chips z purée z pieczonej pietruszki z dodatkiem marynowanego imbiru + ogórek.
Pierwsze Danie
Chińskie pierożki z wędzonym karpiem zatorskim i bulionem + orzechowa bita śmietana.
Danie Główne
Sezonowy ramen na gęsim bulionie + tataki z sezonowanej wołowiny rasy angus + kurki + pok choy + jajo przepiórcze.
Deser
Deser ryżowy z lawendą + sezamki z lnu + skórki cytrusów.
Kolacja Piotra Markowskiego do filmu „Łańcuch pokarmowy”
Przystawka
„Cannelloni” bazyliowe nadziewane sałatką pomidorową.
Zupa
Krem z brokułów z krakersem z orzecha włoskiego.
Danie Główne
Cukinia z bobem, groszkiem, sałatką z kalarepy i sosem z rukwi wodnej.
Deser
Sorbet morelowy z tymiankiem cytrynowym.
Kolacja Ewy Olejniczak do filmu „Zone Pro Site”
Szczęśliwe Krewetki
Krewetki tygrysie z warzywami i jajem przepiórczym (kiełki groszku).
Księżycowa Zupa
Zupa z pierożkami z wieprzowiną, kapustą i grzybami shitake (wiosenną cebulką).
Wybuchowy Kurczak
Filet z kurczaka nadziewany warzywami, por, grzyby mun i sos teriyaki.
Słodki Maniok
Tapioka z mleczkiem kokosowym i musem mango.
Kolacja Ewy Maliki Szyc Juchnowicz do filmu „Smak Curry”
Przystawka
Konfitowane żółtko zielononóżki, paneer, lody kulfi curry, kokosowa masala i puder Rogan Josh.
Pierwsze Danie
Jesiotr duszony w tamaryndzie, zielona fasolka, ogórek, batat, smoła z bakłażana.
Danie Główne
Passanda z podhalańskiej jagnięciny, róża, żółty burak, czarnuszka i Witosławski miód lipowy.
Deser
Bananowy custard, pikantna jadalna ziemia, karmel i chilli ladoo.
TRANSATLANTYK FESTIVAL POZNAŃ
8-14 sierpnia, www.transatlantyk.org
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Kino kulinarne na Trasatlantyku
Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas
# Kino Kulinarne, transatlantykFilm na śniadanie
Ruszyła filmoow-kulinarna kooperacja między Festiwalem Transatlantyk i poznańską restauracją Concordia Taste. Raz w miesiącu, oprócz doskonałych śniadań, restauracja serwować będzie także doskonałe kino. Premiera cyklu „Śniadania filmowe z Transatlantykiem” już 14 marca. Podczas ostatnich edycji Festiwalu Transatlantyk dużą popularnością cieszyła się sekcja filmowa Kina Kulinarnego – widzowie mogli wtedy uczestniczyć w kolacjach inspirowanych filmami wyświetlanymi podczas
# Concordia Taste, Śniadania filmowe z Transatlantykiem, transatlantykKolacja jak poezja
Kaiseki to tradycyjny japoński posiłek składający się z 14 dań. Następują one w ściśle określonym porządku. Trochę kolacja, a trochę rutuał. Próba idealnej kompozycji, perfekcyjnego wykorzystania produktu. Serwuje go Mizu Sushi na warszawskim Żoliborzu. Nie jest dostępny na co dzień. Trzeba zadzwonić i zamówić. Mizu – nowoczesny sushi house serwuje klasyczne sushi, kaiseki jest tu dodatkiem.
#