Składniki:
240 g mleka pełnotłustego pasteryzowanego
240 g śmietanki 36%
4 żółtka
30 g cukru
80 g polskiego dobrej jakości miodu, u nas był to nawłociowy, ale dobrze sprawdzi się lipowy lub wielokwiatowy
ok. ½ łyżeczki soli morskiej.
Wykonanie:
Żółtka ubijamy na biało z cukrem. Gotujemy mleko i hartujemy nim ubite żółtka, następnie przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy, na średnim ogniu, mieszając rózgą, do uzyskania temp 75 st, lub, jeśli nie mamy termometru, aż do uzyskania gęstego kremu.
Jeśli miód jest o konsystencji stałej, delikatnie podgrzewamy go (nie gotujemy!), aby łatwiej dał się połączyć z kremem z żółtek. Dlaczego tak ważne jest nie doprowadzenie do wrzenia? Wtedy miód traci wszelkie witaminy w nim zawarte i pozostaje nam jedynie fruktoza z glukozą… Ponad to zmienia się także jego smak. Po zdjęciu z ognia, wsypujemy sól i mieszamy.
Dodajemy miód do masy z żółtek i mleka. Następnie śmietankę. Wstawiamy naczynie do kąpieli lodowej, aby szybko schłodzić masę. Możemy ją także przetrzymać w lodówce przez następne 4 godziny, wtedy szybciej się zamrozi w maszynce do lodów.
Jeśli mamy maszynkę – postępujemy zgodnie z instrukcją, jak w przypadku każdych innych lodów. Jeśli maszynki brak – przelewamy masę do metalowej foremki, wstawiamy do zamrażalnika i co 30 minut mieszamy, aż do całkowitego zamrożenia.
Ważna uwaga – lody należy podawać z sezonowymi owocami – wykorzystujemy brzoskwinie, nektarynki i morele. Stosuj też świeże zioła – werbena, melisa, bazylia cynamonowa, tymianek cytrynowy lub mięta sprawdzą się doskonale.
Jedzmy! Lody to lato, a my uwielbiamy lato.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: Magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
Słodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikSernik z makiem i żurawiną
W połowie sernik, w połowie makowiec. Pomarańczowa skórka nadaje mu aromatu, migdały, mak i rodzynki świątecznego charakteru, żurawina miło przełamuje słodycz. Poznajcie naszą rozpUSTĘ świąteczną! Składniki: 500 g mielonego twarogu śmietankowego 250 g sera mascarpone ¾ szklanki cukru pudru 75 g masła w temperaturze pokojowej 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z porządnie wyszorowanej pomarańczy 280 g maku* ¾ szklanki cukru pudru mleko 50 g
# rozpusta, sernik, święciaszekCztery mazurki
Robimy i jemy je tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. I to nie tylko na Mazowszu, skąd, jak się przypuszcza, pochodzą (Mazur dawniej mieszkaniec Mazowsza). Prześcigamy się pomysłach na to, czym zalać kruchy spód i jak go ozdobić. Przedstawiamy dwa nasze autorskie przepisy i dwie sprawdzone wersje. Bazą do wszystkich je to samo kruche
# ciasto, Eliza Mórawska, mazurek, tradycja, whiteplate, WielkanocSernik z jeżynami na kruchym spodzie
Nasza propozycja na weekend to wycieczka do lasu. Na przykład po jeżyny. Dotlenienie mózgu i wysiłek wynikający z pokonania kilku kilometrów, połączony z wartościami odżywczymi tych czarnych, kwaskowatych owoców będących źródłem przeciwutleniaczy, antocyjanów i okazałej zawartości witaminy C zapobiegną wyrzutom sumienia po zjedzeniu 2 kawałków tego sernika… Bo na jednym się nie skończy! Syrop z karobu
# Magdalena Swięciaszek, rozpusta, sernik, weekend