Składniki:
240 g mleka pełnotłustego pasteryzowanego
240 g śmietanki 36%
4 żółtka
30 g cukru
80 g polskiego dobrej jakości miodu, u nas był to nawłociowy, ale dobrze sprawdzi się lipowy lub wielokwiatowy
ok. ½ łyżeczki soli morskiej.
Wykonanie:
Żółtka ubijamy na biało z cukrem. Gotujemy mleko i hartujemy nim ubite żółtka, następnie przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy, na średnim ogniu, mieszając rózgą, do uzyskania temp 75 st, lub, jeśli nie mamy termometru, aż do uzyskania gęstego kremu.
Jeśli miód jest o konsystencji stałej, delikatnie podgrzewamy go (nie gotujemy!), aby łatwiej dał się połączyć z kremem z żółtek. Dlaczego tak ważne jest nie doprowadzenie do wrzenia? Wtedy miód traci wszelkie witaminy w nim zawarte i pozostaje nam jedynie fruktoza z glukozą… Ponad to zmienia się także jego smak. Po zdjęciu z ognia, wsypujemy sól i mieszamy.
Dodajemy miód do masy z żółtek i mleka. Następnie śmietankę. Wstawiamy naczynie do kąpieli lodowej, aby szybko schłodzić masę. Możemy ją także przetrzymać w lodówce przez następne 4 godziny, wtedy szybciej się zamrozi w maszynce do lodów.
Jeśli mamy maszynkę – postępujemy zgodnie z instrukcją, jak w przypadku każdych innych lodów. Jeśli maszynki brak – przelewamy masę do metalowej foremki, wstawiamy do zamrażalnika i co 30 minut mieszamy, aż do całkowitego zamrożenia.
Ważna uwaga – lody należy podawać z sezonowymi owocami – wykorzystujemy brzoskwinie, nektarynki i morele. Stosuj też świeże zioła – werbena, melisa, bazylia cynamonowa, tymianek cytrynowy lub mięta sprawdzą się doskonale.
Jedzmy! Lody to lato, a my uwielbiamy lato.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: Magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
Słodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikAmarantus w mleku orzechowym z glazurowaną gruszką
Amarantus bywa nazywany zbożem XXI wieku. Jego nasiona pod względem najważniejszych składników odżywczych przewyższają nawet pszenicę. W naszym cyklu rozpUST-owym Magdalena Święciaszek serwuje go z gruszką i prażonymi orzechami laskowymi na roślinnym mleku. Danie energetyczne, pyszne i zdrowe, choć wymaga też trochę przygotowań. Weekend będzie idealny na wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 200g orzechów laskowych uprażonych 6 łyżek amarantusa
#Jaki jest numer twojej owsianki?
Nasza korespondentka z Korei Południowej, Kristy Yoon, dziś pisze dziś o tym, jakie pytanie najchętniej zadaje ludziom, których poznaje oraz o nowym miejscu, które niedawno otworzyło się w Seulu – The Cereal Bar. Na świecie istnieją dwa typy ludzi – ci, którzy rano jedzą śniadania i ci, którzy śniadań nie jadają. Dla tych pierwszych, żyjących od
#Pomidor!
Połowa wakacji już za nami, na straganach pełnia warzywno-owocowego szczęścia. Nie łatwo się było zdecydować, jaki składnik wybrać, jako temat przewodni sierpniowych przepisów Mickey Rottena. W końcu padło na pomidora i w tym miesiącu to on będzie motywem przewodnim naszego poniedziałkowego, wegańskiego cyklu. Na dobry początek, orzeźwiające gazpacho z meksykańskim akcentem. Zaskoczy was dymnymi nutami
# gazpacho, Mickey Rotten, pomidor, recipie, vegan, wegański przepis