Opowiada Ania Gracka, baristka z La Ruiny: – Wiedzieliśmy, że z kawy można stworzyć wszystko, więc czemu nie piwo. I to takie takie bez alkoholu, bez słodu, bez chmielu. Jest to tylko i wyłącznie kawa. A przy okazji łączymy dwa najbardziej skrajne style piwne czyli staut (ciemne, ciężkie) i witbeer (piwo górnej fermentacji, ze słodem pszenicznym z ziarnami kolendry, skórki pomarańczowej, bardzo orzeźwiające, bardzo lekkie letnie). Autorami pomysłu są Agnieszka Rojewska (mistrzyni polski Latte Art) i Mateusz Gaca z Brisman Kawowy Bar, od których pomysł przejęliśmy (za ich zgodą) i rozwijamy go.
– Jaka baza posłużyło coldbrew, do którego dodaliśmy kilka szotów espresso oraz zmieloną kolendrę, która nadaje tych charakterystycznych nut zapachowych, jest mocno wyczuwalna. I to wszystko nagazowaliśmy przy pomocy oldschoolowych syfonów. Eksperymenty zaczęły się w zeszłym roku i trwały kilka tygodni, właściwie wciąż trwają bo poznańscy bariści wciąż ulepszają swój przepis, proporcje. Stosują rożne mieszanki kaw, żeby sprawdzić, która w takim podaniu sprawdza się najlepiej. Coffee beer serwuje się w kieliszku takim jak do koniaku, jest to napój zimny i orzeźwiający, ma dużo kofeiny ale odczuwa się ją jednak mniej niż pojedynczym espresso, choć pobudza równie mocno. Kieliszek kosztuje 12 zł.
La Ruina, Poznań, Środka 3.
Zobacz też podobne artykuły
Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnAutograf w butelce
Połączenie piwa z kawą to modny trend nowoczesnego piwowarstwa. We wrocławskim Browarze Stu Mostów właśnie miała miejsce premiera ART Coffee Milk Dark Lager. Piwa lekkiego, orzeźwiającego, świetnego na lato, stworzonego z dodatkiem peruwiańskiej arabiki dostarczonej przez baristów z Czarnego Deszczu. Browar Stu Mostów, to wrocławska przestrzeń, której przewodzą Grzegorz i Arletta Ziemian. Ich koncepcja zakładała nie
# Agnieszka Szydziak, Browar Stu Mostów, Coffee Milk Dark Lager, Czarny Deszcz, SALAMANDER, WRCLWPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#BESTIA
Rodrigo Larios, mój eks-szwagroszczak, to prawdziwa bestia – tyleż w sensie metaforycznym, co quasi-dosłownym. Ta impulsywna, radykalna, obdarzona potężną posturą i płomiennym spojrzeniem alfa od lat mieszka w meksykańskiej selwie i tam realizuje swoje architektoniczne fantazje. Tworzone przezeń kuriozalne konstrukcje przypominają gniazda gigantycznych insektów. Jak każdy „szalony” architekt, Larios bez skrępowania operuje skalą: living room
#