JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Beza z malinami i różami


SKŁADNIKI:

  • 90 g białka
  • 180 g cukru (1/2 drobnego kryształu i 1/2 pudru)
  • 2 garści malin

 

  • 3 żółtka
  • 10 g cukru
  • 300 g śmietany 36%

 

  • garść werbeny
  • garść mięty
  • sok z cytryny
  • dobrej jakości oliwa
  • konfitura z płatków róży

 
PRZYGOTOWANIE:

  1. Białka ubijamy do momentu, aż utworzą tzw. „soft peaks”, czyli masa zesztywnieje, przy wyjmowaniu mieszadła z masy, będą powstawały delikatne szczyty i nafałdowania. Należy bezwarunkowo uważać, by nie przebić białek czyli nie ubijać ich zbyt długo. Dodajemy stopniowo cukier drobny kryształ, a gdy się połączy, łyżka po łyżce dodajemy też cukier puder i miksujemy aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Dodajemy do gotowej masy maliny* i mieszamy szpatułką, delikatnie i nie za długo, tylko aby owoce rozprowadziły się równomiernie. Formujemy dużą łyżką nieregularne bezy, układamy na papierze do pieczenia i suszymy przez pierwsze 35 minut w 100 stopniach z termo obiegiem, następnie przez pozostałe 5 i ½ h w 90 stopniach. Gdyby owoce puszczały za dużo soku, warto uchylić co jakiś czas drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary wodnej.
  3. Żółtka ubijamy na parze z dodatkiem cukru, do otrzymania puszystego, gęstego i jasnego kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do ubitych żółtek. Przechowujemy krem do czasu podania w lodówce.
  4. Z ziół, łyżki oliwy i 2 łyżek soku z cytryny ukręcamy w moździerzu salsę, dodając na koniec 1/3 łyżeczki konfitury różanej.
  5. Na talerzu rozprowadzamy warstwę kremu, na nim układamy bezę, a wszystko polewamy kwaskową, ziołową salsą. Zaczynamy się rozkoszować.

* Maliny możemy zastąpić innymi owocami. Michael Roux dodaje śliwki, które uprzednio parzy w syropie. Kiedyś robiłam bezę z dodatkiem jagód. Chodzi o to, żeby używać owoców, które nie mają wysokiej zawartości wody, bo wtedy nie wysuszymy odpowiednio bezy.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin