JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Kasza jaglana z kalafiorem, leśnymi grzybami i cydrem

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/3 kalafiora
  • po 2-3 sztuki różnych grzybów leśnych, np. podgrzybków, rydzów i kurek
  • 1 biała cebula
  • 1/2 jabłka
  • kilka gałązek świeżego majeranku i estragonu
  • 
garść tegorocznych, uprażonych orzechów laskowych
  • 
120 ml polskiego cydru
  • cytryna
  • 70 g masła
  • sól i pieprz

 
1. Kaszę prażymy na suchej patelni, aż stanie się złocista. W tym czasie zagotowujemy w garnku dużo wody. Zalewamy połową wrzątku uprażoną kaszę. Gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy i zalewamy pozostałą wrzącą wodą. Gotujemy 10-15 minut i odcedzamy znowu.
2. Jabłko myjemy, zostawiamy skórkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie w zapałkę – czyli tzw. julienne. Zanurzamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniało.
3. Grzyby oczyszczamy z piasku i igliwia, w razie konieczności płuczemy krótko pod bieżącą wodą.  Mniejsze sztuki pozostawiamy w całości, większe kroimy na cząstki. Kalafiora różyczkujemy na bardzo drobne elementy, a cebulę siekamy w drobną kostkę.
4. Dzielimy masło na 3 porcje. Pierwszą rozgrzewamy na patelni i karmelizujemy na złoto cebulę. W rondlu rozgrzewamy kolejną część, smażymy grzyby, doprawiając solą i posiekanymi ziołami. Usmażone – zdejmujemy na talerz. Dodajemy pozostałe masło i smażymy kalafiora, dodając po 3-4 minutach cydr. Po odparowaniu, dorzucamy grzyby i cebulę, a tuż przed końcem – kaszę jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Układamy na talerzu kaszę, posypujemy orzechami, julienne z jabłka oraz świeżymi ziołami.
6. Smacznego i dobrego weekendu. Do zobaczenia na Mysiej 3!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin