Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1/3 kalafiora
- po 2-3 sztuki różnych grzybów leśnych, np. podgrzybków, rydzów i kurek
- 1 biała cebula
- 1/2 jabłka
- kilka gałązek świeżego majeranku i estragonu
- garść tegorocznych, uprażonych orzechów laskowych
- 120 ml polskiego cydru
- cytryna
- 70 g masła
- sól i pieprz
1. Kaszę prażymy na suchej patelni, aż stanie się złocista. W tym czasie zagotowujemy w garnku dużo wody. Zalewamy połową wrzątku uprażoną kaszę. Gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy i zalewamy pozostałą wrzącą wodą. Gotujemy 10-15 minut i odcedzamy znowu.
2. Jabłko myjemy, zostawiamy skórkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie w zapałkę – czyli tzw. julienne. Zanurzamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniało.
3. Grzyby oczyszczamy z piasku i igliwia, w razie konieczności płuczemy krótko pod bieżącą wodą. Mniejsze sztuki pozostawiamy w całości, większe kroimy na cząstki. Kalafiora różyczkujemy na bardzo drobne elementy, a cebulę siekamy w drobną kostkę.
4. Dzielimy masło na 3 porcje. Pierwszą rozgrzewamy na patelni i karmelizujemy na złoto cebulę. W rondlu rozgrzewamy kolejną część, smażymy grzyby, doprawiając solą i posiekanymi ziołami. Usmażone – zdejmujemy na talerz. Dodajemy pozostałe masło i smażymy kalafiora, dodając po 3-4 minutach cydr. Po odparowaniu, dorzucamy grzyby i cebulę, a tuż przed końcem – kaszę jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Układamy na talerzu kaszę, posypujemy orzechami, julienne z jabłka oraz świeżymi ziołami.
6. Smacznego i dobrego weekendu. Do zobaczenia na Mysiej 3!