7 września w Klubie Mila w Jadwisinie k. Serocka odbędzie się Festiwal Ryb – wielka impreza kulinarna, z popisem umiejętności szefów kuchni. Dania z ryb zaprezentują warszawskie i nadzegrzyńskie restauracje, m.in.: Aruana z hotelu Narvil, Złoty Lin z Serocka, Kapitańska znajdująca się w Klubie Mila, a także Café Zielony Niedźwiedź z Warszawy i Platter z hotelu Intercontinental. Między testowaniem kolejnych potraw dorośli będą mogli posłuchać wykładów o rybnej kuchni i wskazówek ichtiologa, dzieci zaś wziąć udział w zajęciach edukacyjno-kulinarnych organizowanych przez Slow Food Convivium Warszawa.
Dla grupy wybranych smakoszy Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44, przygotuje kolację na pobliskiej wyspie Euzebia.
A jeśli coś jeszcze w kwestii ryb pozostanie niejasne sięgnijcie koniecznie po unikatową publikację „Ryba w Zalewie, czyli ryby mistrzów polskiej kuchni”, która ukaże się w październiku. Ulubionymi przepisami (w sumie będzie ich ponad 40) dzielą się najlepsi polscy szefowie kuchni i znani blogerzy: m.in. Wojciech Amaro, Marta Gessler, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Karol Okrasa, Agata Wojda, Eliza Mórawska, Aleksander Baron czy Witek Iwański. Książka jest częścią projektu „Ryba w Zalewie”, który swą humorystyczną nazwę zaczerpnął m.in. od ryb marynowanych w słoikach, specjalności gospodyń znad Zalewu Zegrzyńskiego. I właśnie nad Zegrzem będzie miała miejsce jego kulminacja.
www.rybawzalewie.pl
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kiszonki i fermentacje
Duma! Usta i Eat Poland zostały poproszone o przygotowanie filmów promujących polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Zobaczcie nasze filmowe realizacje dla Instytutu Polskiego w Nowym Jorku. Bohaterami dwóch pierwszych są Maria Przybyszewska i Alaksander Baron, którzy pokazują tradycję grzybiarską oraz fermentację w malowniczych sceneriach Podlasia (Stara Szkola) oraz pola Gospodarstwa Majlert. Mamy nadzieję, że wrzawska z borowikami, buraczany
#Chleb i śledź
Ambasada Śledzia, polscy piekarze oraz Agata Wajda i Aleksander Baron odwiedzą Izrael w ramach 2-go Polskiego Tygodnia Kulinarnego. Rok temu byliśmy świadkami spektakularnego sukcesu Instytutu Polskiego w Tel Awiwie, który wizytę prezydenta Bronisława Komorowskiego uczcił także pierwszą edycją Festiwalu. Tłumy szturmowały restauracje serwujące polską kuchnię i goszczące polskich szefów, kolejka ustawiała się, by posłuchać Polskiego
# Agata Wojda, Aleksander Baron, Meir Adoni, Polish Culinary Week Israel, Tel Awiw