Składniki:
1 i ½ średniej wielkości kalafiora
3 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
½ korzenia i ½ naci z selera
2 korzenie pietruszki
2 białe cebule
2 gałązki lubczyku
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól morska i Maldon wędzona
mielone ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny i cebuli robimy wywar – włoszczyznę myjemy, obieramy ze skóry i wraz z 1 cebulą kroimy w plastry. Zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy wywar do naciągnięcia szczelnie zamknięty (na przykład folią spożywczą), po czym odcedzamy.
2. Kalafiora dzielimy na różyczki. Drugą cebulę kroimy w cząstki. Wszystko polewamy 2 łyżkami oleju rzepakowego i posypujemy solą morską. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni – chodzi o delikatne przypalenie, które w tym przypadku jest jak najbardziej pożądane.
3. Upieczone róże wrzucamy do garnka z odcedzonym bulionem. Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plastry, aby szybko się ugotowały. Dodajemy do zupy – skrobia z ziemniaka doda jej aksamitności. Doprawiamy mielonym zielem angielskim. Po około 15 minutach gotowania, gdy wszystkie warzywa będą miękkie – miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oleju rzepakowego. Przecieramy przez sito.
4. Zmiksowaną zupę ponownie zagotowujemy po czym zestawiamy z ognia i doprawiamy solą, lecz ostrożnie – serwując danie będziemy je jeszcze posypywać solą wędzoną. Można ją pominąć, ale jeśli jeszcze jej nie macie, ten krem z kalafiora świetny powód do zakupu.
5. Z czym można podać zupę? Dobra może okazać się garść rukwi wodnej albo kilka listków musztardowca. Co powiecie na surowego, chrupiącego kalafiora? A może bardziej klasycznie – spróbujmy z prażonymi pestkami dyni i słonecznika? Poza tym świeże zioła zawsze pasują do talerza pysznej zupy – nie krępujcie się w ich wyborze!
Smacznego!
Przepis; Magdalena Święciaszek Zdjęcie: Magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
Kalafiorowe trio
U Mickey Rottena wciąż kalafior na warsztacie. Dziś trzy wiosenne, dopełniające się przepisy na sałatkę z kalafiora piklowanego, gotowanego pod gremolatą i pure z kalafiora podsmażonego. Trzy formy, trzy konsystencje i smaki. Wybierzcie swoje ulubione! Marynowany kalafior: Składniki: 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 100 ml słodkiego białego wina 100 ml wody 200 ml octu ryżowego 300 g różyczek z kalafiora Łączymy wszystkie składniki
# kalafior, Mickey RottenLasagne z truskawką i dzikim bzem
Kwitnie właśnie czarny bez, na jego aromatyczne kwiaty natykamy się co krok. Jak je wykorzystać w kuchni? Świetnie pasuje do truskawki, która w czerwcu jest składnikiem wegańskich przepisów Mickey Rottena. Proponuje nam dzisiaj niezwykle sycącą lasagnię z winno-rozmarynowym ragu z truskawek i beszamelem właśnie z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Przepyszną! Składniki: 15 blatów ciasta do lasagni kalafiorowy beszamel: mały
# LASAGNE, Mickey Rotten, przepis wegański, truskawka, vegan recipieBruschetta z różyczkami i burratą
Sezon różany w pełni i nie mowa tu wcale o pachnących kwiatach, lecz o jeszcze piękniejszych roślinach: kalafiorach i brokułach. Magdalena Święciaszek weszła w pole, nacięła i przygotowała swoją Rozpustę na ten tydzień. Warto poświęcić im chwilę dłużej (najlepiej zaprosić do pracy dzieciaki lub znajomych) i wyróżyczkować białe oraz zielone drzewka, by potem dusić je
# Bruschetta, burrata, Magdalena Swięciaszek, rozpustaZiemniaczana potrawka z oliwkami, leśnymi grzybami, karmelizowaną cebulą i porto
Spacerowaliśmy ostatnio po zimowym lesie. Było pięknie i słonecznie, a jednak zimno. Zamarzyliśmy o kociołku zupy gotowanej nad ogniskiem. I oto ona: rozgrzewająca, prosta do zrobienia. Wegańska wersja stew przygotowana przez Mickey Rootena. Grzyby, tymianek i porto sprawiają, że smakuje wyjątkowo. Składniki: 200 g cebuli 500 g ziemniaków 100 g czarnych oliwek typu kalamata 40 g suszonych borowików mały pęczek świeżego
# gotowanie, grzyby, jedzenie, Mickey Rooten, mushroom, porto, przepisy, stew, vegan, wegańska zupa, zima, zupa