JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Popcorn na śniadanie

Składniki (3 porcje):

 

  • 250 g świeżo przygotowanego popcornu
  • 300 g wody
  • 300 g + 50 g mleka kokosowego
  • 2 szczypty soli
  • 3 kopiaste łyżki stołowe jagód goji
  • 3 kopiaste łyżki stołowe migdałów
  • 3 duże daktyle
  • 6 łyżek stołowych syropu klonowego

 
Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu prażymy migdały. Następnie nieco je tłuczemy na duże kawałki. Daktyle kroimy ukośnie w cienkie plastry.
Doprowadzamy do wrzenia wodę, 300 g mleka kokosowego i sól. Wsypujemy świeżo zrobiony popcorn i gotujemy 5 minut a następnie przecieramy przez sito. Podgrzewamy i przed samym podaniem dolewamy 50 g mleka kokosowego. Przekładamy do miseczek, polewamy syropem klonowym i posypujemy migdałami, daktylami i jagodami goji. Smacznego i zdrowego tygodnia!
 
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin