Składniki (3 porcje):
- 250 g świeżo przygotowanego popcornu
- 300 g wody
- 300 g + 50 g mleka kokosowego
- 2 szczypty soli
- 3 kopiaste łyżki stołowe jagód goji
- 3 kopiaste łyżki stołowe migdałów
- 3 duże daktyle
- 6 łyżek stołowych syropu klonowego
Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu prażymy migdały. Następnie nieco je tłuczemy na duże kawałki. Daktyle kroimy ukośnie w cienkie plastry.
Doprowadzamy do wrzenia wodę, 300 g mleka kokosowego i sól. Wsypujemy świeżo zrobiony popcorn i gotujemy 5 minut a następnie przecieramy przez sito. Podgrzewamy i przed samym podaniem dolewamy 50 g mleka kokosowego. Przekładamy do miseczek, polewamy syropem klonowym i posypujemy migdałami, daktylami i jagodami goji. Smacznego i zdrowego tygodnia!
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA