JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pstrąg z patelni z sałatką ze złocistego buraka i kopru włoskiego


 
Składniki (2 porcje):

  • 2 pstrągi
  • 1 duży złocisty (żółty) burak
  • ¼ bulwy kopru włoskiego
  • 1 pomarańcza
  • ½ szalotki
  • ¼ pęczka kolendry
  • chilli
  • cynamon
  • oliwa
  • masło
  • sól
  1. Buraka myjemy i gotujemy bądź pieczemy zawiniętego w folię aluminiową do miękkości. Obieramy i kroimy w cienkie plastry (najlepiej przy użyciu ukochanej mandoliny), podobnie jak fenkuła. Pomarańczę obieramy ze skóry i filetujemy na poszczególne cząstki. Z błony, która pozostanie wyciskamy do sałatki sok. Doprawiamy drobno posiekaną szalotką, kolendrą, chilli, oliwą, solą oraz szczyptą cynamonu.
  2. Pstrągi myjemy, i ostrożnie filetujemy. Z ości i głów można wygotować wywar. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, zaczynając od skóry. Delikatnie solimy. Gdy skórka się przyrumieni, przekręcamy rybę na drugą stronę, dorzucamy na patelnię łyżkę masła i zdejmujemy z ognia, pozostawiając pstrąga na gorącej patelni.
  3. Na talerz nakładamy pstrąga, polewamy masłem. Obok układamy sałatkę. Proste piątkowe przyjemności.

przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia USTA magazyn.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin