JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Zielona sałata z pieczonym kurczakiem


 
Składniki (2 porcje):

  • 1 kurczak* o wadze ok. 2 kg
  • 2 główki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 2 cytryny
  • pęczek świeżego oregano
  • kilka liści różnych sałat (dębowa, szczaw krwisty, musztardowiec, sałata rzymska – wedle uznania)
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku, ½ pęczka natki pietruszki, kilka gałązek mięty
  • 2 jajka „zerówki”
  • 200g jogurtu greckiego
  • mąka z ciecierzycy (kukurydziana, ziemniaczana)
  • kmin rzymski
  • oliwa
  • masło
  • 1 łyżka octu wiśniowego (jabłkowego)
  • cukier
  • 1 goździk
  • sól i świeżo mielony pieprz
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i marynujemy w kminie rzymskim, oliwie, soli, pieprzu, posiekanym oregano (1/2 pęczka) – najlepiej przez 7 godzin, ale równie dobrze, gdy czasu brak, możesz pominąć ten proces. Do środka ptaka wkładamy pozostałe oregano i wyszorowaną cytrynę, układamy na pokrojonej w plastry białej cebuli (zabezpieczy mięso przed przypalaniem się od spodu) i obkładamy wiórkami z zimnego masła. Dorzucamy do brytfanki główkę czosnku, przepołowioną w poprzek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pod folią aluminiową przez ok. 2.5 godziny, podlewając co jakiś czas powstającym sosem. Na koniec zdejmujemy folię i na funkcji grill, przy 250 stopniach, rumienimy skórkę.
  2. Po przestudzeniu zdejmujemy ostrożnie skórkę i rozkładamy na płaskim talerzu, jeśli nie jest wystarczająco chrupiąca (a moja nie była), to rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i smażymy jeszcze chwilę. Osuszamy na ręczniku papierowym. Mięso szarpiemy w palcach na kawałki.
  3. Podczas pieczenia kurczaka – umieszczamy w nim także drugą główkę czosnku – tym razem w całości – pieczemy do miękkości (ok. 15-20 minut). Po przestudzeniu – wyciskamy z 2-3 ząbków zawartość i rozcieramy na pastę.
  4. Do jogurtu dodajemy posiekany drobno szczypior, listki natki pietruszki i mięty oraz pastę z pieczonego czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  5. Jajka gotujemy 7 minut od wrzącej wody, szybko chłodzimy w wodzie z lodem i obieramy ze skorupki.
  6. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry – najlepiej przy użyciu mandoliny, ale ostry nóż  też się nada. Marynujemy ją przez kwadrans w occie, łyżeczce cukru, odrobinie soli, z goździkiem.
  7. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry (znowu – najlepiej przy użyciu mandoliny), a następnie w zapałkę. Oprószamy mąką, strząsając nadmiar i smażymy na rozgrzanym do 190 stopni oleju, osuszamy na ręczniku papierowym. Najlepiej zaadaptować na ten cel niewielki rondelek – wtedy zużywamy relatywnie niewiele tłuszczu.
  8. Składamy sałatkę! Liście sałat – dokładnie umyte i osuszone rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, polewamy częścią sosu jogurtowego, następnie układamy kawałki kurczaka, odsączoną z marynaty czerwoną cebulę, przekrojone na pół jajko, posypujemy chrupkami ze skóry z kurczaka, chipsami z warzyw korzeniowych i świeżymi listkami ziół. W takim towarzystwie kurczak może być doprawdy smaczny!

* Pytanie numer jeden: jakiego wybrać kurczaka? Najlepiej wiejskiego (z pewnego źródła!) bądź takiego z wolnego wybiegu. Szerokim łukiem omijajmy tanie kurczaki, które ważą niewiele ponad kilogram, wyhodowane na ściółce w wielkiej fermie w 32 dni… Nie wymaga chyba większego komentarza, dlaczego.
Pytanie numer dwa: po co mamy kupować na dwie porcje sałatki całego, dwukilogramowego kurczaka? Otóż chodzi o to, by kurczaka upiec w całości – bo taki wg mnie jest najsmaczniejszy! Do sałatki warto użyć bardziej aromatycznego mięsa z udek i podudzi. Resztę mięsa – wykorzystać do zrobienia frittaty, bądź zwyczajnej kanapki na lunch do pracy albo wygotować na tak upieczonym mięsie pyszny rosół. Zawsze możemy też przerobić okrawki mięsa na pasztet, albo zrobić kotlety z porwanego mięsa z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej, jajkiem i dużą ilością ziół. Nic nie musi się marnować – a wręcz nie powinno!
 
Przepis: Magdalena Święciaszek. Zdjęcie: Usta magazyn.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin