Rok temu byliśmy świadkami spektakularnego sukcesu Instytutu Polskiego w Tel Awiwie, który wizytę prezydenta Bronisława Komorowskiego uczcił także pierwszą edycją Festiwalu. Tłumy szturmowały restauracje serwujące polską kuchnię i goszczące polskich szefów, kolejka ustawiała się, by posłuchać Polskiego Alfabetu Kulinarnego. Czas na drugą odsłonę wydarzenia.
Organizatorzy postanowili jego bohaterem uczynić chleb, jego związek ze wspomnieniami, a przy okazji spróbować otworzyć kilka zapomnianych przepisów. Gościom proces ten pomogą przybliżyć między innymi: Erez Komarovsky, rodzina Bogdanowicz oraz wielu izraelskich cukierników i piekarzy. Głównym „chlebowym” wydarzeniem będzie instalacja z chleba. Jednak nie samym chlebem festiwal żyje. Podczas drugiego Polskiego Tygodnia Kulinarnego Aleksander Baron wyprawi grilla, Agata Wojda będzie szefować w kuchni Ha’namal, Meir Adoni ugotuje po polsku, a w hotelu Colony odbędzie się prawdziwa, polska Wigilia. Oprócz tego, podczas festiwalu odbędą się wykłady, wieczorki literackie, kolacje oraz imprezy, na których, według organizatorów, znajdzie się zarówno śledzik, jak i wódka.
Polski Tydzień Kulinarny 2014
28.11-6.12
http://pcw.co.il/eng/
Zobacz też podobne artykuły
Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczKto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Polska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#