JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Chleb i śledź


Rok temu byliśmy świadkami spektakularnego sukcesu Instytutu Polskiego w Tel Awiwie, który wizytę prezydenta Bronisława Komorowskiego uczcił także pierwszą edycją Festiwalu. Tłumy szturmowały restauracje serwujące polską kuchnię i goszczące polskich szefów, kolejka ustawiała się, by posłuchać Polskiego Alfabetu Kulinarnego. Czas na drugą odsłonę wydarzenia.
Organizatorzy postanowili jego bohaterem uczynić chleb, jego związek ze wspomnieniami, a przy okazji spróbować otworzyć kilka zapomnianych przepisów. Gościom proces ten pomogą przybliżyć między innymi: Erez Komarovsky, rodzina Bogdanowicz oraz wielu izraelskich cukierników i piekarzy. Głównym „chlebowym” wydarzeniem będzie instalacja z chleba. Jednak nie samym chlebem festiwal żyje. Podczas drugiego Polskiego Tygodnia Kulinarnego Aleksander Baron wyprawi grilla, Agata Wojda będzie szefować w kuchni Ha’namal, Meir Adoni ugotuje po polsku, a w hotelu Colony odbędzie się prawdziwa, polska Wigilia. Oprócz tego, podczas festiwalu odbędą się wykłady, wieczorki literackie, kolacje oraz imprezy, na których, według organizatorów, znajdzie się zarówno śledzik, jak i wódka.
 
Polski Tydzień Kulinarny 2014
28.11-6.12
http://pcw.co.il/eng/
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin