Placuszki kukurydziane
- 1 cukinia – 300g
- 200g kukurydzy
- 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 100g mąki pszennej lub bezglutenowej
- 2 łyżeczki soli
Cukinię ścieramy na grubej tarce, solimy i czekamy 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy płyn. Połowę kukurydzy miksujemy na gładko z reszta składników, mieszamy z cukinią i kukurydzą. Smażymy na odrobinie oliwy nieduże placuszki – ok 5 cm .
Sorbet z bazylii tajskiej
- sok z 8 limonek
- 30g bazylii tajskiej
- 300g cukru
- 200g wody
Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i dodajemy sok z limonki i drobno szyfonowaną (pocięte w bardzo drobne paseczki) bazylię tajską. Zamrażamy w maszynie do lodów.
Sos kokosowy
- 80 g mleka kokosowego
- 5 g trawy cytrynowej
- 5 g galangal
- 5 g szalotki
- 3 g = 1/2 ostrego chili
- 3 listki kaffiru
- 1 łyżka stołowa soku z limonki
- 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
- 2 szczypty soli
Miksujemy wszystkie składniki i podgrzewamy bez doprowadzenia do wrzenia.
Na dno talerza wylewamy 2 łyżki sosu kokosowego, a na wierzchu układany 3 placuszki i łyżkę sorbetu. Smacznego!
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn USTA, stylizacja Renata Prandota-Prandecka.