Foodiesi wiedzą jak czasochłonne jest zgromadzenie wszystkich ulubionych przysmaków pochodzących z lokalnego źródła. W myśl zasady „smacznie i zdrowo, zamiast szybko i tanio”, na ratunek koneserom regionalnych smaków pospieszyli Sylwia Sławińska i Andrej Modic – twórcy inicjatywy lokalnyrolnik.pl. Platforma stwarza dostęp do ekologicznych produktów, które przywożone są przez rolników do wybranej kawiarni czy punktu usługowego w pobliżu miejsca zamieszkania. Aby kupować lokalnie wystarczy dołączyć do jednej z grup zakupowych prowadzonej przez tzw. koordynatora, który zajmuje się zamówieniami, finansami oraz organizacją miejsca, do którego wybrane przez członków grupy produkty zostaną dostarczone, w wybrany dzień tygodnia. A w dostawie znajdować się mogą, min.: krowie i kozie sery kurpiowskie od Gospodarstwa Beaty i Andrzeja Michalak, kuleczki twarogowe od Gospodarstwa Mleczne Inspiracje, dziczyzna od Masarni Kuznocin, ręcznie robiony chleb od Chlebodawcy czy Piekarni Piwoński, ekologiczne warzywa z Eko Zieleniak oraz tłoczone soki z tłoczni Vero Soki. Oprócz tego na lokalnyrolnik.pl znajdziemy kasze, jajka od kur z wolnego wybiegu, domowe pierogi, miody i przetwory.
My już spróbowaliśmy i lokalność oraz doskonały smak produktów potwierdzamy! Mieliśmy okazję ich skosztować w bistro Makroklimat, podczas spotkania z właścicielami portalu, koordynatorką grupy Gocław Martą Popą, dziennikarzami i blogerami kulinarnymi. Bistro zamienia się w lokalny bazarek w każdą środę, a według Marty Popy: „Przychodzą kobiety i mężczyźni. Mięsożercy i weganie. Starsi i młodsi. (…) Bardzo lubię te nasze środy.”
www.lokalnyrolnik.pl
Warszawa, bistro Mikroklimat, ul. Jugosłowiańska 15 (Gocław)
tekst: Dorota Ziółkowska, zdjęcie: Lokalny Rolnik
lokalny targ z dostawą do domu
