Między innymi USTA przygotują drugą edycję LOPPISU czyli wymiennika naczyń i utensyliów kuchennych. NO PIĘKNIE! wyprawią kolację, Zwykłe Życie zaprosi na spotkanie z rzemieślnikami, a Kwiaty i Miut z Poznania na swoje pierwsze w stolicy warsztaty.
A tymczasem trwają zgłoszenia dla uczestników Przetworów, którymi mogą być zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści: designerzy, projektanci odzieży, architekci, graficy gotowi do wspólnego działania i przetwarzania surowców wtórnych w nowe designerskie obiekty. Warunkiem uczestnictwa jest wysłanie wypełnionego formularza (do pobrania ze strony www.przetworydesign.com) zgłoszeniowego na adresprzetwory@gmail.com do dnia 30 listopada 2014 roku. Zachęcamy – USTA patronują PRZETWOROM!
A TO JESZCZE KILKA ZDAŃ O TEGOROCZNYM HAŚLE IMPREZY:
Stół rozumiany jako jeden z ważniejszych mebli codziennego użytku; stół jako przestrzeń negocjacji, wymiany zdań, twórczych działań, pokojowych rozwiązań i ostatecznych rozstań; stół kojarzący się z miejscem rodzinnym, czasem z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem. W tym roku wszelkie interpretacje i działania wokół stołu są możliwe interesuje nas wszystko: wspólny czas wokół stołu, projektowanie, działanie z publicznością, myśl krytyczna. Mamy nadzieję, że wspólnie z nami designerzy poddadzą stoły transformacji pokazując ich wszechstronne możliwości. W tym roku przetwórcy otrzymają od nas tylko stoły do przetwarzania, nie będzie dostępnych innych materiałów. Na terenie hali będzie działała narzędziownia, z której będzie można skorzystać.
Zobacz też podobne artykuły
Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnRóżnica ciśnień
Andrzej Bargiel, właśnie jako pierwszy zjechał na nartach ze szczytu K2, a wcześniej z Broad Peak w Karakorum. Kilka lat temu prześcignął wszystkich w prestiżowym biegu Elbrus Race w klasie extreme, a latem 2016 roku pobił rekord szybkości zdobycia pięciu najwyższych szczytów byłego ZSRR. Andrzej opowiada nam o momentach trudnych, punktach zwrotnych i o tym,
# Andrzej BargielSkóra naszej planety
Dla życia kluczowe jest to, czego nie widać. Otacza nas ocean mikroorganizmów, które regulują funkcjonowanie świata. Dla Klaudii Sidorowicz najpiękniejszym tego przykładem jest gleba. Swój ogród probiotyczny nazywa kliniką na świeżym powietrzu i z pasją go pielęgnuje. My zapytaliśmy ją jak go uprawia. „Wszystkie problemy świata można rozwiązać w ogrodzie.” Geoff Lawton Budzisz się rano i myślisz
# Klaudia Sidorowicz