21-23 listopada odbędzie się szósta edycja festiwalu. Kuchnia+ Food Film Fest to przegląd filmowy, którego motywem przewodnim są kulinaria. Każdy dzień festiwalu poświęcony jest innej tematyce. Widzowie zobaczą filmy w sekcjach: Społeczeństwo, Kultura Kulinarna oraz Smakosze. Na uczestników czeka 13 pozycji filmowych, a wszystko pod hasłem: „Spróbuj zobaczyć”.
Pierwszy dzień festiwalu dotyczyć będzie społecznego znaczenia jedzenia. Wśród prezentowanych filmów znajdą się między innymi takie tytuły, jak: „Zdrowy jak jogurt?” porównujący produkcję jogurtu w fabrykach i w gospodarstwach, „Ziarno niezgody” mówiący o tym, jak pięć międzynarodowych koncernów chce sprywatyzować pola zbóż na całym świecie oraz przejmujący „Food Chains: Rolnik czy niewolnik?”. Ten ostatni ujawnia, jak naprawdę wygląda praca tych, którzy bezpośrednio odpowiadają za obecność jedzenia na naszych talerzach. Rolnicy pracują w trudnych warunkach, za pensję, z której nie są w stanie się utrzymać. Odpowiedź na pytanie czy jest to rolnictwo, czy już niewolnictwo pozostawiamy widzom, a film polecamy.
(kadr z filmu „El Celler de Can Roca: za kulisami najlepszej restauracji świata”)
W sekcji Kultura Kulinarna uczestnicy będą mogli zobaczyć, między innymi: „Dashi: esencja Japonii”, „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie”, który znalazł się w oficjalnej selekcji festiwalu filmowego w Berlinie, czy „Na tropach generała Tso”. My z niecierpliwością czekamy na relację filmową z kolejnej odsłony Cook It Raw, która tym razem odkrywa smaki Charleston.
Sekcja Smakosze, to coś dla prawdziwych maniaków gotowania i jedzenia. Ostatniego dnia pojawią się „Kobiety i szampan”, „Kaiseki – menu Koyamy”, czy „El Celler de Can Roca: za kulisami najlepszej restauracji świata”, który ujawni widzom sekrety jednej z najlepszych restauracji pod słońcem. Na zakończenie festiwalu na uczestników czeka prawdziwa „Uczta”. Film zabierze widzów do kuchni najlepszych restauracji na świecie i uświadomi, że są ludzie, którzy potrafią polecieć na inny kontynent tylko po to, by spróbować nadzwyczajnej potrawy. Nas to nie dziwi! Sami tak robimy. Warto potraktować tę pozycję jako deser i cierpliwie poczekać do końca festiwalu.
Na szczęście, na filmowej „Uczcie” się nie skończy. Każdej produkcji towarzyszyć będzie tematyczny posiłek. Ponadto, na festiwal składa się mnóstwo wydarzeń specjalnych, takich jak wywiady z ekspertami i autorami filmów, dyskusje oraz imprezy dla dzieci.
Przegląd odbędzie się jednocześnie w warszawskim Kinie Kultura, poznańskim Starym Browarze, w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu, w Kinoporcie w Gdańsku oraz po raz pierwszy w Krakowie w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manghha. Kuchnia+ Food Film Fest, czyli trzy dni, podczas których głównym bohaterem, zarówno na ekranie jak i poza nim, jest kuchnia.
www.kuchniaplus.pl
Tekst: Dorota Ziółkowska
Zobacz też podobne artykuły
Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuNoma numer 1
Skandynawia górą. Po jednorocznej przerwie, kopenhaska restauracja Noma znów może się pochwalić pierwszym miejscem w rankingu najlepszych restauracji świata: S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Fioletowy dywan, śmietanka światowych kulinariów, a potem emocje towarzyszące kolejnym wyczytywanym nazwom restauracji. Aż do tej, która trafi na miejsce numer jeden i która – przez najbliższy rok – będzie
# 50 Best Restaurants, Kopengaha, Noma, rene Redzepi, S. Pellegrino