Składniki:
- 300g słodkiej dyni na zupę
- 50g czerwonej cebuli pokrojonej w grubą kostkę
- 10g świeżej kolendry
- 300g wody
- 400g = 1 puszka gęstego mleka kokosowego
- 4 szt. trawy cytrynowej ( lekko zmiaz3dzonej i pociętej na 3 równe kawałki)
- 10 listków limonki kaffiru
- 40g pokrojonego w cienkie plastry galangal
- sok z jednej limonki
- sól, ostre chili i jasny sos sojowy do smaku
Dynie kroimy w 1cm kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i sos sojowy do smaku, a wszystko gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy trawę cytrynową wraz z listkami kaffiru, czerwoną cebulą i galangal’em. Po pięciu minutach wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy raz jeszcze sosem sojowym, świeżą kolendrą i chili.
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link