JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Buraczane kluseczki z panierowanymi prawdziwkami i szocikiem zupy grzybowej


Składniki:
ZUPA:

  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia
  • 200g poszatkowanej marchewki
  • 100g poszatkowanej cebuli
  • 30g poszatkowanego selera
  • 70g poszatkowanego pora
  • 3-4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 30g suszonych prawdziwków
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, na oleju przesmażamy włoszczyznę 5-10 minut i zalewamy litrem wody. Dodajemy odsączone z wody grzyby, solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy około 45 minut. Wyjmujemy grzyby, studzimy a całą zupę odcedzamy.
PRAWDZIWKI:
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 5-6 łyżek stołowych wody
  • 1 łyżka stołowa posiekanego oregano
  • szczypta soli

 
Mieszamy wszystkie składniki na jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowego. Maczamy w nim ugotowane prawdziwki i smażymy na złoto na oleju.

KLUSECZKI:
  • 300g pure z pieczonego buraka
  • 150g mąki pszennej
  • 2-3 szczypty soli

Mieszamy wszystkie składniki delikatnie. Otrzymane ciasto będzie bardzo wilgotne i nie będzie za bardzo przypominać typową masę na kopytka. Na blat kuchenny bądź stolnice wysypujemy dużą ilość mąki i wykładamy po środku sporą łyżkę masy buraczanej. Delikatnie formujemy wałeczek o grubości 1 centymetra , solidnie obtaczając całość mąką. Kroimy na 2-3 cm kluseczki i gotujemy w osolone j wodzie do czasu wypłynięcia. Wyławiamy kluseczki i hartujemy je w zimnej wodzie. Powtarzamy wszystko do wykończenia masy buraczanej.
Na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy nasze kluseczki i podajemy z panierowanymi grzybami i kieliszkiem goracej zupy.
Przepis: Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie: Usta Magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin