Składniki:
ZUPA:
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia
- 200g poszatkowanej marchewki
- 100g poszatkowanej cebuli
- 30g poszatkowanego selera
- 70g poszatkowanego pora
- 3-4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 30g suszonych prawdziwków
-
2 łyżki stołowe mąki pszennej
-
5-6 łyżek stołowych wody
-
1 łyżka stołowa posiekanego oregano
-
szczypta soli
Mieszamy wszystkie składniki na jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowego. Maczamy w nim ugotowane prawdziwki i smażymy na złoto na oleju.
- 300g pure z pieczonego buraka
- 150g mąki pszennej
- 2-3 szczypty soli
Mieszamy wszystkie składniki delikatnie. Otrzymane ciasto będzie bardzo wilgotne i nie będzie za bardzo przypominać typową masę na kopytka. Na blat kuchenny bądź stolnice wysypujemy dużą ilość mąki i wykładamy po środku sporą łyżkę masy buraczanej. Delikatnie formujemy wałeczek o grubości 1 centymetra , solidnie obtaczając całość mąką. Kroimy na 2-3 cm kluseczki i gotujemy w osolone j wodzie do czasu wypłynięcia. Wyławiamy kluseczki i hartujemy je w zimnej wodzie. Powtarzamy wszystko do wykończenia masy buraczanej.
Na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy nasze kluseczki i podajemy z panierowanymi grzybami i kieliszkiem goracej zupy.
Przepis: Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie: Usta Magazyn