JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Buraczany brownie w piwnym syropie


Składniki:

  • 1 mały burak – zamrożony
  • 115 g płatków owsianych drobno zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
  • 500 g piure z pieczonego bądź gotowanego buraka
  • 30 g proszku kakao
  • 180 g brązowego cukru typu muscavado
  • 120 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego

 
 
 

Mieszamy osobno suche i mokre składniki i delikatnie łączymy je ze sobą. Wylewamy do natłuszczonej foremki średniej wielkości – ok 20x30cm. Pieczemy w 170 stopniach 35-40 minut. Studzimy przez noc i kroimy na kwadraciki o boku 5 cm. Polewamy piwnym syropem i na wierzch ścieramy zmrożonego buraka na bardzo drobniejszej tarce.
SOS:
  • 500ml piwa miodowego
  • 200g cukru brązowego
Mieszamy cukier z piwem i gotujemy na małym ogniu do zredukowania całości o połowę
objętości.
przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin