Składniki:
- 1 mały burak – zamrożony
- 115 g płatków owsianych drobno zmielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
- 500 g piure z pieczonego bądź gotowanego buraka
- 30 g proszku kakao
- 180 g brązowego cukru typu muscavado
- 120 g oleju kokosowego
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
Mieszamy osobno suche i mokre składniki i delikatnie łączymy je ze sobą. Wylewamy do natłuszczonej foremki średniej wielkości – ok 20x30cm. Pieczemy w 170 stopniach 35-40 minut. Studzimy przez noc i kroimy na kwadraciki o boku 5 cm. Polewamy piwnym syropem i na wierzch ścieramy zmrożonego buraka na bardzo drobniejszej tarce.
SOS:
- 500ml piwa miodowego
- 200g cukru brązowego
Mieszamy cukier z piwem i gotujemy na małym ogniu do zredukowania całości o połowę
objętości.
przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link