Składniki:
- 1 średniej wielkości burak
- szklanka mleka kokosowego
- sok z jednej cytryny
- mała garstka listków mięty
- łyżka stołowa uprażonych orzechów pini
- 2 pokruszone suszone papryczki chili, bądź szczypta płatków chili
- łyżka stołowa rodzynek
- łyżka stołowa uprażonych płatków kokosowych
- 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Mleko kokosowe delikatnie ogrzewamy do temperatury 35-40 stopni i zakwaszamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą bądź ściereczką i pozostawiamy 16-24 godziny w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze. Dobieramy czas fermentacji do oczekiwanej kwasowości naszego jogurtu. Buraka owijamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piecu 1,5-2h. Aby sprawdzić czy jest miękki, wkłuwamy w niego czubek noża. Obieramy, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je na talerzu i posypujemy resztą składników.<