JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Sałatka z pieczonego buraka

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak
  • szklanka mleka kokosowego
  • sok z jednej cytryny
  • mała garstka listków mięty
  • łyżka stołowa uprażonych orzechów pini
  • 2 pokruszone suszone papryczki chili, bądź szczypta płatków chili
  • łyżka stołowa rodzynek
  • łyżka stołowa uprażonych płatków kokosowych
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Mleko kokosowe delikatnie ogrzewamy do temperatury 35-40 stopni i zakwaszamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą bądź ściereczką i pozostawiamy 16-24 godziny w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze. Dobieramy czas fermentacji do oczekiwanej kwasowości naszego jogurtu. Buraka owijamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piecu 1,5-2h. Aby sprawdzić czy jest miękki, wkłuwamy w niego czubek noża. Obieramy, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je na talerzu i posypujemy resztą składników.<

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin