Składniki:
ciasto różane:
- 50gmąki bezglutenowej
- 150g wody różanej
- szczypta soli
Mieszamy wszystkie składniki na gładka masę przypominającą ciasto naleśnikowe.
sos z tahiny:
- 30g tahina
- 20g syropu lawendowego
- 10g wody
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- 350g obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata
- 30g brązowego cukru
- szczypta soli
- duża szczypta cynamonu
- 150-200 ml oleju kokosowego do głębokiego smażenia
Gotujemy słodkiego ziemniaka na parze do miękkości. Studzimy, przecieramy na piure i łączymy z cukrem, cynamonem i solą. Zwilżamy ręce wodą i formujemy nieduże kulki. Rozgrzewamy olej w niedużym rondelku do około 180 stopni. Maczamy je w cieście różanym i smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Serwujemy polane sosem z tahiny.
Przepis: Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie: Krzysztof Kozanowski (USTA)
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link