- 400 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 jajo
- pomarańcza
- szczypta soli i opcjonalnie płatki soli Maldon do posypania ciasteczek
- 250g twarożku typu Philadelphia
- cukier puder
- cytryna
- 250 g cukru
- 240 g śmietanki
- 100 g masła
- 2 łyżki golden syrup’u
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
- Robimy ciastka. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera, aż stanie się białe i puszyste. Dodajemy jajo, cukier puder i ubijamy dalej, a po kilku minutach wsypujemy mąkę , proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy i szczyptę soli. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, zlepiamy je w kulkę, spłaszczamy, pakujemy w torebkę foliową i chowamy do lodówki na 1 ½ godziny.
- W międzyczasie ubijamy mikserem serek z cukrem pudrem i skórą otartą z cytryny* i chowamy do lodówki, aby stężał.
- Robimy rumowy karmel. Cukier ze śmietaną, masłem, syropem i sodą podgrzewamy na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewamy rum i ekstrakt waniliowy. Dodajemy szczyptę soli. Jeszcze chwilę podgrzewamy i koniec – karmel gotowy!
- Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy na grubość 4-5mm. Wycinamy kółka i układamy na blasze do pieczenia. Jeśli mamy płatki soli – posypujemy delikatnie powierzchnię ciastek. Chowamy do lodówki na kwadrans (lub wystawiamy za okno – zimowe temperatury sprzyjają sprawnemu chłodzeniu), a następnie pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Schłodzone markizy smarujemy kremem, łączymy ze sobą. Polewamy karmelem lub maczamy tuż przed włożeniem do buzi.
* ilość cukru pudru jest zależna od naszych upodobań. Ja wolę mniej słodki, dlatego dodałam 1 łyżkę.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia magazyn USTA