Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 marchewka
- ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru
- mała garść namoczonych rodzynek
- 1 jabłko
- 300 g migdałów bez skórki
- 1 łyżka dobrej jakości polskiego miodu (ulubionego)
- cynamon i odrobina skórki otartej z pomarańczy
- szczypta dobrej jakości soli
- Robimy masło migdałowe. Z podanej ilości wyjdzie go zdecydowanie więcej, co jakby nie powinno nikomu przeszkadzać. Migdały prażymy na złoto na patelni, lub w piekarniku. Ostudzone miksujemy w dobrym malakserze na gładką pastę, doprawiając 2 łyżeczkami cynamonu i szczyptą soli. Bądźmy cierpliwi – masło orzechowe z początku wygląda jak kruszonka i zdaje się, jakby nigdy nie miało zamienić się w smarowidło. Możemy pomóc mikserowi, mieszając co jakiś czas masę szpatułą. W nagrodę dostaniemy najlepsze masło roślinne, jakie kiedykolwiek przyszło Wam jeść! Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
- Jabłko obieramy ze skorki. Wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w 2 łyżkach wody, z dodatkiem szczypty cynamonu. Na średnim ogniu, pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną w całości, co nie trwa nawet 5 minut.
- Marchew myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w brunoise, czyli najpierw wzdłuż, w plasterki, następnie w zapałkę i kolejno w drobną kostkę. Imbir obieramy przy pomocy łyżeczki od herbaty. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy 3 razy tyle wody, ile mamy płatków owsianych. Dodajemy miód i marchewkę. Pod przykryciem oprowadzamy na średnim ogniu do zagotowania i od razu zmniejszamy ogień.
- Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Doprawiamy cynamonem, solą i imbirem. Na koniec do rondelka dorzucamy także rodzynki. Po kilku minutach owsianka powinna być gotowa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajmy trochę wrzącej wody. Jeśli zbyt mało słodka – możemy opcjonalnie dosłodzić łyżką miodu. Miejmy na uwadze, że to śniadanie, a nie podwieczorek…
- Owsiankę podajemy z ciepłymi, kwaskowatymi jabłkami i łyżeczką masła orzechowego.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA