Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie. Dodatkowo w ramach projektu, każda z placówek otrzymała specjalny box, ze sprzętem kulinarnym umożliwiającym prowadzenie warsztatów kulinarnych, we własnym zakresie. Pomysł powstania fundacji zrodził się 5 lat temu, jako odpowiedź na rosnącą potrzebę edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży. Od tej pory „Szkoła na widelcu” działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach oraz uczy jak jeść nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Za sukcesem inicjatywy stoi zespół Fundacji, który tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktyki. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę – uczą się skąd pochodzą produkty i jak się je uprawia. Dodatkowo, ćwiczą umiejętność pracy zespołowej i zachowania przy stole. Dzięki szkoleniom „Szkoły na widelcu” wiedzę zdobywają nie tylko dla dzieci, ale również osoby z ich kulinarnego otoczenia – rodzice, nauczyciele czy personel szkolnych i przedszkolnych kuchni. USTA są patronem akcji.
Działania Fundacji można śledzić na bieżąco poprzez: Szkoła Na Widelcu
Jedną z ulubionych potraw dzieci przygotowywanych podczas warsztatów jest jaglanka na słodko. Polecamy ją serdecznie na śniadanie.
Jaglanka na słodko (2 porcje)
- 0,2 kg kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 1 garść ulubionych suszonych owoców
- garstka orzechów laskowych
- garstka pestek słonecznika
- 2 śliwki
- ½ pomarańczy
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki ulubionej domowej konfitury (np. żurawinowej)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Cynamon, kardamon
- Świeża mięta/melisa
Odmierzoną kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku. Wsypujemy na gęste sito i przelewamy 2 razy wrzątkiem. Odmierzamy sok i wodę i wlewamy do dużego garnka. Garnek z sokiem stawiamy na palnik do zagotowania. Kroimy suszone owoce na małe cząstki. Siekamy orzechy bądź rozgniatamy w moździerzu na proszek. Myjemy i osuszamy wszystkie owoce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie słupki. Śliwki kroimy w kostkę. W trakcie pracy kaszę i suszone owoce dodajemy do gotującego się soku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach dodajemy szczyptę cynamonu i kardamonu, starte jabłko i pokrojone śliwki. Gotujemy dalej aż kasza wchłonie cały sok (jeszcze około 10 minut). Gotową kaszę porcjujemy, posypujemy sprażonymi pestkami słonecznika i orzechami. Filetujemy pomarańczę. Gotową jaglankę podajemy z łyżką jogurtu, łyżeczką domowej konfitury, cząstkami świeżej pomarańczy oraz świeżymi ziołami.
zdjęcia: Karolina Rutkowska