JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ziemniaczana potrawka z oliwkami, leśnymi grzybami, karmelizowaną cebulą i porto


Składniki:

  • 200 g cebuli
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g czarnych oliwek typu kalamata
  • 40 g suszonych borowików
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 200 g pieczarek portobello
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1500ml wody
  • 100ml porto
  • 50 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta wędzonej papryki w proszku

 
Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie przez około godzinę i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy połowę oleju i na średnim ogniu. Smażymy cebulę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi aż nabierze głęboko złotego koloru. W tym samym czasie czyścimy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki, wrzucamy na osolony wrzątek i blanszujemy 1 minutę. Odcedzamy i dodajemy do przesmażonej cebuli wraz z namoczonymi wcześniej borowikami. Zalewamy wodą, dodajemy sos sojowy i gotujemy do miękkości ziemniaków. W tym samym czasie kroimy pieczarki w bardzo grube plastry, lekko miażdżymy czosnek w łupinach i tak przygotowane grzyby, czosnek oraz oliwki smażymy na reszcie oleju z połową tymianku na dużym ogniu. Po 5-8 minutach wlewamy połowę porto i odparowujemy alkohol. Dokładamy je do prawie gotowego wywaru na ostatnie 5 minut gotowania wraz z zresztą porto. Wyłączamy ogień, przyprawiamy wędzoną papryka, solą i pieprzem. Dokładamy resztę tymianku, przykrywamy garnek i pozostawiamy na 30 minut, aby zioła aromatyzowały naszą zupę. Po tym czasie wyjmujemy tymianek, ziele angielskie i liście laurowe. Po podgrzaniu zupa gotowa jest do podania, chociaż najlepsza będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.
 
 
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin